En blixt sprider ut sig på himlen över Malmö då ett åskväder drog in tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson / TT

Åskovädrets härjningar

Skåne Efter nattens kraftiga regn och åska har larmen om vattenskador i byggnad haglat in från Skånes nordöstra delar.

Räddningstjänsten i Syd uppmanar ägare till översvämningsdrabbade källare att i första hand vända sig till sitt försäkringsbolag.

Under onsdagsmorgonen utlyste SMHI en klass 1-varning för ett åskoväder som kunde ge kraftiga regnmängder på kort tid över hela Skåne.

Till följd av ovädrets härjningar har Räddningstjänsten Syd fått in många larm om vattenskador i byggnad, främst i länets nordöstra delar.

I en intervju med Kristianstadsbladet uppmanar nu myndigheten fastighetsägare att i första hand kontakta sitt försäkringsbolag, istället för räddningstjänst.

– Man ska ringa 112 när det är fara för liv och bråttom på riktigt, vi måste prioritera akuta larm, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten i Syd, till Kristianstadsbladet.

Enligt Gustaf Sandell finns det heller inte några bra möjligheter att pumpa bort vatten i direkt samband med kraftiga regnmängder, eftersom att de befintliga vattensystemen i regel blir överfyllda.

Först när det har slutat att regna kan vattnet så småningom sjunka undan.

Förutom översvämningar har ovädret orsakat strömavbrott i flera hushåll i nordöstra Skåne under morgonen.