Annons

Järvaveckan al­ter­na­tiv till Almedalens myl­ler

Opinion Ut­ö­ver par­ti­le­dar­talen ordnas över 100 se­mi­na­ri­er un­der de fem dagarna.
Opinion • Publicerad 12 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I dag in­leds Järvaveckan, som för någ­ra år se­dan lan­serades som ett en­klare al­ter­na­tiv el­ler kom­ple­ment till po­li­ti­ker­vec­kan i Al­me­da­len. Alla par­ti­le­da­rna (utom av­gå­en­de Jan Björklund som er­sätts av grupp­le­da­ren Chris­ter Ny­lan­der) talar un­der vec­kan.

Me­die­be­vak­ningen av Järvaveckan är inte lika in­ten­siv som av Al­me­da­len. Nå­gon di­rekt­sänd­ning i tv av par­ti­le­da­rnas tal blir det ex­em­pel­vis inte. Där­emot kan re­fe­rat i ny­hets­sänd­ningarna för­väntas. Någ­ra se­mi­na­ri­er sänds ock­så i SVT Forum.

Annons

Ut­ö­ver par­ti­le­dar­talen ordnas över 100 se­mi­na­ri­er un­der de fem dagarna Ett an­tal kon­serter med olika ar­tister hålls ock­så. Kul­tur- och de­mo­kra­ti­min­i­ster Aman­da Lind in­viger i ef­ter­mid­dag.

Att de här po­li­tiska talen och sam­talen hålls i Stock­holms nor­ra för­ort Spånga, nära ett par utpekade utan­för­skaps­om­rå­den, har sym­bo­lisk be­ty­del­se. Det är inte bara de re­dan in­tres­se­rade som ska ha chansen att se par­ti­le­da­rna i verk­lig­heten och dis­ku­tera po­li­tik med ledande fö­re­trä­da­re – det ska alla med­bor­ga­re ha chansen att göra.

Där­för är ini­tia­tivet av Ahmed Abdirahman po­si­tivt. Ge­nom att även fö­re­tag är en­ga­ge­rade kan be­sö­ka­rna ock­så få kon­takter som kan leda till jobb.

Allt som kan skapa sam­hälls­en­ga­ge­mang, inte minst i grupper som tra­di­tio­nellt är mind­re ak­ti­va i det svenska po­li­tiska livet, är be­ty­del­se­fullt för att stärka de­mo­kra­tin. Det gör Järvaveckan.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons