Annons

Flera kon­flikt­lin­jer i debatten

Ledare Riksdagsårets sista partiledardebatt kommer att minnas för att Jan Björklund avtackades men knappast för debattens innehåll.
Opinion • Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
För­sök inte snylta på Per-Albin Hansson, sa Ste­fan Löfven (S) i en re­plik till Jim­mie Åkesson (SD). 	            Foto: TT
För­sök inte snylta på Per-Albin Hansson, sa Ste­fan Löfven (S) i en re­plik till Jim­mie Åkesson (SD). Foto: TT

Ste­fan Löfven talade om klassam­häl­let i sin in­led­ning, An­nie Lööf fick med både kli­mat, mil­jö och lands­bygd i sitt hu­vud­an­fö­ran­de, Ebba Bush Thor talade om sjuk­vården och Per Bo­lund, som gjorde sin första par­ti­le­dar­de­batt, ville att alla som tänker på mil­jön ock­så ska börja handla. De flesta par­ti­le­da­rna talade allt­så om sina hjär­te­frå­gor i riks­dags­årets sis­ta par­ti­le­dar­de­batt.

Det var ock­så Jan Björk­lunds all­ra sis­ta, efter­som han av­går ef­ter midsommar. I sitt sis­ta an­fö­ran­de talade han om de fram­gångar som glo­ba­li­se­ringens fört med sig. Se­dan tog han inga re­pliker. När han av­tackades var alla rörande över­ens om vil­ken bra de­bat­tör och är­lig po­li­ti­ker han all­tid varit.

Annons

In­nan dess hade de öv­riga pucklat på varandra i van­lig ord­ning – och i fler olika rikt­ningar än vad som varit van­ligt de senaste åren. Värt att notera är att Ulf Kristersson och An­nie Lööf inte tog re­plik på varandra och att Jim­mie Åkesson av­stod från re­pliker på sina ”högerallianskollegor” Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Han gör tyd­liga för­sök att be­fästa det nya po­li­tiska land­skapet, vilket åt­min­sto­ne Kristersson inte verkar vilja bidra till.

Jonas Sjö­stedt kri­ti­serade så­väl rege­ringen som An­nie Lööf för att kom­munerna har ont om re­surser till för­sko­lor, sko­lor och äld­re­om­sorg.

Ulf Kristersson tog fram­för allt upp brotts­lig­heten med given kopp­ling till de senaste dagarnas bomber och skjut­ningar i Malmö och Lin­kö­ping, men han fick mest med­håll i att mer måste göras. Där­emot hade han svårt att för­klara för An­nie Lööf var­för han mot­sätter sig att flyk­ting­för­äl­drar ska få åter­fö­renas med sina barn.

Ebba Busch Thor fick i slutet av de­batten för­söka för­klara KD:s ab­ort­po­li­tik, vilket hon blev upp­rörd över men ändå inte lyc­kades klara ut helt.

När Jim­mie Åkesson för­sökte sätta dit An­nie Lööf om höjda ben­sin­skatter fick han själv ställa sig i skam­vrån efter­som det är hans stöd till M/KD-bud­geten som nu höjt skatten. Den höjda in­dex­er­ingen som rege­ringen in­fört tidigare har Cen­ter­par­ti­et motsatt sig.

Jim­mie Åkesson gled sedan i van­lig ord­ning un­dan för­söken att få för­klar­ingar på märk­liga for­mu­le­ringar från SD, som att kol­di­ox­id­ök­ningen skulle vara mar­gi­nell el­ler att kli­mat­för­änd­ringarna satts inom ci­tat­tec­ken i några SD-do­ku­ment.

Inte hel­ler hade han någ­ra klara svar på Ulf Kris­ters­sons frå­gor var­för SD ställde sig på rege­ringens sida i för­svars­be­red­ningen och inte ville anvisa någ­ra pengar till de höjda för­svars­ramarna som kom­mit­tén an­nars var över­ens om.

Per Bo­lund han­terades inte särskilt milt av kol­le­gorna. Trots att han var sist ut och hade sin re­plik­om­gång ef­ter av­tack­ningen av Björklund, fick han tuffa frå­gor från An­nie Lööf om var­för rege­ringen inte stoppa Exportkreditnämndens lå­ne­ga­ran­tier till ryska fos­sil­an­lägg­ningar i Ark­tis och från Jonas Sjö­stedt om hur MP ser på den pla­nerade ut­bygg­naden av raf­fi­na­de­riet i Ly­se­kil med stora ut­släpps­ök­ningar av kol­di­ox­id som följd.

Även om de­batten nog kommer att bli ihåg­kom­men bara för av­tack­ningen av Jan Björklund var den emel­lan­åt mer in­tres­sant än van­ligt med många både kon­kreta och spet­siga re­plik­väx­lingar.

Kon­flikt­lin­jerna går på många olika håll i det nya po­li­tiska land­skapet, och An­nie Lööf drar sig ex­em­pel­vis inte för att kri­ti­sera Ste­fan Löfven, trots det ge­men­samma 73-punkts­pro­grammet. Även om både Ulf Kristersson och An­nie Lööf verkar vilja hålla sin kon­flikt­nivå låg för att kun­na be­hålla möj­lig­heten till sam­ar­be­te i vissa frå­gor är Ebba Busch Thor mind­re kon­flikt­rädd, vilket gör en ny al­li­ans­bild­ning allt mind­re tro­lig. Det in­trycket är det be­stå­en­de in­för kommande öv­ningar i Al­me­da­len.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons