Annons

För tidigt födda har större risk för KOL

skåne Dödligheten i KOL har ökat med 29 procent i Skåne de senaste 20 åren. För tidigt födda barn har en tydligt ökad risk att drabbas av KOL.
Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Gåtan om varför tiotusentals icke-rökande skåningar drabbas av KOL, kan vara närmare lösning, visar en Hjärt-Lungfondens Lungrapport.

Annons

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en av vår tids största folksjukdomar. Mellan 400 000 och 700 000 svenskar är drabbade och under de senaste 20 åren har dödligheten i KOL ökat med 32 procent på riksnivå, och 29 procent i Skåne.

Magnus Skölds forskargrupp undersökt lungorna hos 95 personer i 20-årsåldern. Studien visar en tydligt nedsatt lungfunktion hos de deltagare som var för tidigt födda och behövde syrgas.

– KOL dödar allt fler svenskar och orsakar stort lidande för de drabbade, men en tidig diagnos ger god möjlighet att bromsa sjukdomsförloppet och lindra symptomen. Magnus Skölds forskning ger ett nytt sätt att se på sjukdomen, som kan leda till konkreta åtgärder på diagnostikområdet. Till exempel regelbunden kontroll av riskgrupper bland för tidigt födda, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i pressmeddelandet.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons