Annons

Ny kod ger ny­tänd­ning för kooperationen

Opinion Den nya or­ga­ni­sa­tionen Svensk kooperation har re­dan visat sig ha en vi­ta­li­serande ef­fekt på de ko­ope­ra­tiva fö­re­tagen.
Opinion • Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den ko­ope­ra­tiva fö­re­tags­formen har un­der en läng­re tid varit ”på de­kis”. Konsum har tappat mark­nads­an­delar till främst andra livs­me­dels­ked­jor, och lant­bruks­kooperationen har mer el­ler mind­re för­svunnit inom slak­te­ri­verk­sam­heten. Ko­ope­ra­tiva Föreningsbanken svaldes av det som se­dan blev Swedbank ef­ter bank­krisen på 1990-talet.

Men det finns styr­kor med kooperationen i för­hål­lan­de till ak­tie­bo­lagen. Det gäller främst den de­mo­kra­tiska upp­bygg­naden.

Annons

För två år se­dan bildades Svensk Kooperation av LRF, HSB, KF och ar­bets­gi­var­or­ga­ni­sa­tionen KFO med syf­tet att öka kun­skapen och sprida idéer och vi­sioner om kooperation. De 100 största fö­re­tagen har 100 000 an­ställda och om­sätt­ningen är över 400 mil­jarder kro­nor.

Nu har en ny, ge­men­sam kod för styr­ningen av de ko­ope­ra­tiva och öm­se­si­diga (främst för­säk­rings­bo­lag) fö­re­tagen ut­ar­betats. Tanken är att koden ska an­tas på de ko­ope­ra­tiva fö­re­tagens stäm­mor det kommande året.

Koden handlar om att fö­re­tagen ska ha stor öp­pen­het i sty­rel­se­ar­be­tet och syf­tet är bland an­nat att vi­ta­li­sera med­lems­dia­logen, som i de stora fö­re­tagen ofta kan vara blyg­sam. Kooperationen bygger ju på att med­lemmarna har både en ägar­re­la­ti­on och en af­färs­re­la­ti­on med fö­re­ningen.

Den nya or­ga­ni­sa­tionen Svensk kooperation har re­dan visat sig ha en vi­ta­li­serande ef­fekt på de ko­ope­ra­tiva fö­re­tagen. Det kan ge kooperationen den ny­tänd­ning som den be­höver.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons