Annons

Olika per­spek­tiv på håll­bar­het

Krönika Tanken är att stad och land be­höver varandra och kan lyfta varandra för att skapa det smarta landet.
Opinion • Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det smarta landet är ti­teln på en ny­ut­kom­men bok, som LRF:s av­gå­en­de vd An­ders Källström tagit ini­tia­tiv till (8tto/Volante för­lag). Det blir hans tes­ta­men­te ef­ter tio år i bon­de­or­ga­ni­sa­tionens led­ning.

Tanken på boken föddes un­der för­ra årets torka. ”Vad som håller på att hända med kli­matet och vikten av håll­bar­het ur flera per­spek­tiv blev plöts­ligt mer kon­kreta och på­tag­liga”, an­g­es som mo­tiv för boken på om­sla­get.

Annons

Han har fått hjälp med boken av jour­na­listen Maria Soxbo som in­ter­vjuat tolv de­bat­törer som fått ge sin bild av ”det smarta landet Sverige”. Tanken är att stad och land be­höver varandra och kan lyfta varandra för att skapa det smarta landet.

I ett ef­ter­ord be­tonar hans ef­ter­trä­da­re Anna-Ka­rin Hatt att LRF:s med­lemmar i de gröna när­ingarna ”har nyc­klarna i om­ställ­ningen” ge­nom att pro­du­cera de håll­bara rå­va­rorna och bräns­lena som be­hövs för att nå kli­mat­målen.

Professor Bo­dil Jönsson, mest känd för sina tankar om tid, skriver själv om att för att skapa en lång­sik­tigt håll­bar ut­veck­ling krävs ”lång­sik­tigt håll­bara män­ni­skor”. Med det menar hon bland an­nat att män­ni­skor måste ha större möj­lig­heter att själva välja var de vill bo för att bli lång­sik­tigt håll­bara.

Bo­dil Jönsson är med sina 77 år den äldsta av de med­ver­kan­de. Yngst är LRF Ung­domens ord­fö­ran­de Emilia Astrenius Wi­der­ström. Hon be­tonar att vil­lig­heten att be­tala bättre för maten be­höver öka för att det svenska lant­bruket ska kun­na pro­du­cera mer. Då måste ock­så fler för­stå hur bön­derna ar­be­tar och för­de­la­rna med svenskt jord­bruk.

Det tar ock­så pro­fes­sor Johan Kuy­len­st­ier­na upp. Kli­mat­frå­gan gör att fler vill äta lo­kal­pro­du­ce­rat och mat som pro­du­cerats med låg kli­mat­på­ver­kan. Där ligger Sverige långt fram­me.

Han pekar på att jord- och skogs­bruket har för­må­gan att binda kol­di­ox­id från at­mo­sfären ge­nom kol­in­lag­ring i marken. Där­med kan jord­bruket bi­dra till nettonollmålet.

Jord­bruket är ”en av grund­pe­la­rna för mänsk­lig­hetens över­lev­nad”, be­tonar han och vill värna åker­marken.

Men boken tar upp en be­tyd­ligt bredare syn på håll­bar­het. Hel­e­na Paulsson, land­skaps­ar­ki­tekt an­ställd på ÅF, pekar på att i dag bor hälften av jordens be­folk­ning på tre pro­cent av jordens yta. Hur städerna pla­neras har där­för stor be­ty­del­se. Hon tar Kö­pen­hamns pla­ne­ring med ”gröna kilar” som ett gott ex­em­pel. Stads­pla­ner­ingen, kol­lek­tiv­tra­fiken och ar­ki­tek­turen är vik­tiga för att kun­na för­ändra att allt­fler städer är seg­re­gerade.

Kommunalrådet i Stor­u­man Tomas Mört­sell (C) ger ett an­nat per­spek­tiv: ”na­tio­nell och ibland re­gio­nal klå­fing­rig­het (...) i vissa fall helt för­hindrar oss att ut­veckla våra möj­lig­heter”. Som flera andra pekar han på di­gi­ta­li­se­ringen som en lika vik­tig för­ut­sätt­ning som elekt­ri­ci­teten var för hund­ra år se­dan.

Det­sam­ma gör pro­fes­sor Per Öd­ling, som ock­så be­tonar vikten av livs­långt lärande.

Annons

Som så många vill han att Sverige går före. Det kan spela roll, för snart kan­ske Tysk­land följer ef­ter och då har det kon­se­kvenser för fö­re­tagens fi­nanser och då leder det till om­ställ­ningar.

Den tron ligger till grund för boken, som är väl värd att re­flek­tera över.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons