Annons

Cannabisgrossist åtalas

HÄSSLEHOLM Efter månader av spaning och telefonavlyssning har polisen lyckats nysta upp en narkotikahärva i Hässleholm och sex unga män står nu åtalade, varav två för grövre brott.En 22-åring ska ha införskaffat cirka 20 kilo cannabisharts, värt två miljoner på gatan medan en 23-åring hade ett avsågat hagelgevär i sin bostad.
Hässleholm • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Polisen hittade ett avsågat hagelgevär i 23-åringens garderob i centrala Hässleholm. Dessutom hade han drygt 1,6 kilo cannabis i källarförrådet. Foto: Polisen
Polisen hittade ett avsågat hagelgevär i 23-åringens garderob i centrala Hässleholm. Dessutom hade han drygt 1,6 kilo cannabis i källarförrådet. Foto: Polisen

Utredningen inleddes i norra Sverige med anledning av att polisen misstänkte att den 22-årige mannen från Hässleholm sålde narkotika till Umeå och Skellefteå. Efter hand visade det sig att han hade affärer även i Hässleholm med omnejd och efter tre månader av hemlig telefonavlyssning på honom och hans kontakter hade polisen nog på fötterna för att börja ingripa.

De första gripandena skedde på järnvägsstationen i Tyringe den 11 december i fjol, där två män, båda 21 år gamla, togs med en påse som visade sig innehålla 967 gram cannabisharts. Påsen ska de ha fått från en 24-årig man, som i sin tur ska ha fått det från 22-åringen.

Annons

Både 21-åringarna och 24-åringen är nu åtalade för narkotikabrott. 21-åringarna är dessutom åtalade för ringa narkotikabrott, den ene efter att provtagning visat att han använt cannabis och kokain medan den andre hade 7,16 gram cannabisharts på sig.

Den 14 december slog polisen till igen, den här gången mot 23-åringen. Vid en husrannsakan i hans bostad på Skolgatan hittades i en garderob en svart sportbag, som innehöll ett avsågat hagelgevär, ammunition och en bandana. Dessutom hittade man drygt 1,6 kilo cannabis i ett källarförråd, till vilket han hade nyckel.

I förhör har 23-åringen uppgett att han hittat vapnet, som han inte visste var olagligt att inneha, på sitt olåsta vindsförråd efter att hyresvärden uppmanat alla boende i huset att kontrollera sina förrådsutrymmen med anledning av att det skett ett inbrott. Narkotikan ska han ha lovat förvara några dagar åt 22-åringen.

23-åringen häktades den 18 december, misstänkt för både grovt vapenbrott och narkotikabrott, vilket är vad han nu också åtalats för.

När polisen ytterligare några dagar senare gjorde ett tillslag på en adress i Vittsjö hittades drygt åtta kilo cannabisharts i en resväska. En 17-årig vän till 22-åringen ska enligt åtalet ha förvarat cannabisen åt honom. Också denne man åtalas för grovt narkotikabrott.

22-åringen själv greps i Skellefteå den 27 december och delgavs misstanke om narkotikabrott. Han har suttit häktad sedan dagen därpå men förnekar brott.

Enligt åtalet som nu väckts ska 22-åringen ha anskaffat cirka 20 kilo cannabisharts. Uppgiften bygger dels på vad han själv nämnt i ett avlyssnat telefonsamtal, dels på de beslag som gjorts och som enligt NFC (Nationellt forensiskt centrum) kommer från samma parti.

Åklagaren Johan Henningsson beskriver 22-åringen som en grossist på mellannivå. Totalt åtalas han för två fall av grovt narkotikabrott och två fall av narkotikabrott. Dessutom yrkar åklagaren på att närmare 68 000 kronor i kontanter, som hittades vid en av flera husrannsakningar som gjorts hos personer 22-åringen antingen är släkt eller vän med och där han brukar vistas, ska anses förverkade då det kan anses sannolikt att de kommer från brottslig verksamhet.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons