Mamma döms för att ha hotat sin dotter

Osby • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

2010 dömdes en kvinna, nu i 55-årsåldern, till rättspsykiatrisk vård för mordbrand efter att ha bränt ner ett hus i Osby. Domen fastställdes senare av hovrätten.

Nu döms kvinnan igen, den här gången för olaga hot mot sin dotter och dotterns sambo.

Dottern, som bor i Osby kommun, kontaktades enligt domen av mamman i augusti ifjol. Mamman ska då ha skickat ett flertal meddelanden till dottern med diverse hotfull innebörd.

Bland annat skrev hon: ”Jag köpte en pistol. Jag ska mörda dig och den skit man”.

Dottern har uppgett i förhör att hon omedelbart blev mycket rädd och visade meddelandena för sambon, som även han blev rädd. I domen står det vidare att rädslan ökade eftersom att hon visste vad mamman ”var kapabel till”.

Polisen kontaktades och dottern valde tillsammans med sambon att vistas på en annan ort under några dagar eftersom de inte vågade vistas i sitt eget hem. Därefter frihetsberövades mamman under nästan två veckor.

Mamman har i sin tur erkänt brott. I förhör uppger hon att missnöje med delar av dotterns leverne låg till grund för de hotfulla meddelandena.

Att hon skickade hoten var för att hon ville ”skrämmas” och få dottern att ”ompröva sitt beslut”, enligt domen. Att förverkliga hoten menar hon att hon inte haft en tanke på.

Tingsrätten skriver i domen att det är klarlagt att avsikten med meddelande na har varit att framkalla allvarlig fruktan för dotterns och sambons personliga säkerhet. Åtalet anses därmed styrkt.

Ett rättspsykiatriskt utlåtande har även inhämtats av rätten. I utlåtandet framgår att mamman inte anses ha skrivit hoten under en allvarlig psykisk störning och att det därför inte finns skäl att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.

Istället väljer tingsrätten att döma henne till skyddstillsyn. Rättens förhoppning är att skyddstillsynen ska bidra till att avhålla mamman från fortsatt brottslighet. Eftersom hon suttit häktad förenas inte skyddstillsynen med böter.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.