Annons

Osbys femårsplan: Investera en miljard

Osby • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Främst är det stora satsningar inom utbildning som ska göras. En ny förskola håller på att byggas i Lönsboda, förskolan Rönnegården i Osby är också påbörjad. Ytterligare en förskola ska byggas i Osby, inget beslut om var är taget men ett förslag är vid Klockareskogsskolan. Dessutom ska en förskola byggas i Killeberg, men den är inte upphandlad ännu.

Totalt ligger investeringsbudgeten för de fyra förskolorna på 328 miljoner kronor.

Annons

Fler grundskolor behövs också. Beslut har tagits på att bygga en ny grundskola i Killeberg. En ny skola ska byggas i Lönsboda och en skola för årskurserna 7-9 ska byggas i Osby. Tills vidare ska de som går i årskurs 7-9 gå i skolan i de gamla lokalerna på Naturbruksområdet.

Beräknad kostnad för de tre skolorna är 260 miljoner kronor.

Vidare ligger ett äldreboende i Lönsboda beräknat till 75 miljoner kronor med i investeringsplanen, liksom ishallen, där det lagts ett tak för en kostnad på 80 miljoner kronor.

De 80 miljonerna är avsedda att täcka en om- eller nybyggnation. Skulle det vara så att ombyggnaden av ishallen sker enligt det föreningsförslag som lagts fram, så krymper kommunens investeringsbudget med 80 miljoner.

Investeringar behövs också inom vatten och avlopp och övrig infrastruktur de närmaste åren. Enligt investeringsbudgeten handlar det om 188 miljoner respektive 120 miljoner kronor.

Totalt landar alla dessa investeringar på totalt 976 miljoner kronor.

– Det råder total politisk enighet angående investeringsbudgeten, säger Niklas Larsson (C), och det är bra att vi har en framförhållning så besluten håller över nästa val och ännu längre fram än så.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons