Annons

Systrar serverar vid sjön

Osby • Publicerad 15 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Är det Osbys bästa läge? Det mest natursköna? Svårt att avgöra förstås, men när det nya kaféet Paus öppnade på fredagsförmiddagen bjöd omgivningen onekligen på en vacker inramning.

Vid Sjöängen, precis intill apan och kaninen, har systrarna Clara och Tilda Hermansson under den senaste veckan ställt i ordning bord av lastpallar, soffor, stolar, segeldukar, parasoller och förstås en kafévagn.

Annons

Under sommarmånaderna och fram till och med den 31 augusti kommer de att bjuda semesterfirare och andra på en tillflyktsort precis vid Osbysjön.

– Tanken slog oss egentligen redan i höstas, men för ungefär en månad sedan blev det mer aktuellt. Först letade vi efter en lokal i Osby, men sedan hittade vi den här matvagnen, berättar Clara och blickar mot den nymålade, svarta kafévagnen.

– Vi ville inte missa sommaren och skolavslutningen, lägger Tilda till apropå deras febrila arbete under den senaste veckan.

Systrarna berättar att bägge arbetat inom kafévärlden tidigare samt är uppväxta och har alltid bott i Osby. Förutom att servera glass och förfriskningar (från och med nästa vecka kommer menyn utökas med exempelvis våfflor och kaffe) vill de att Paus ska bli en mötesplats för samtliga Osbybor.

– Det ska bara vara att komma till Osbysjön och hänga. Och det ska vara för alla. Vi upplever ibland att det är lite grupperat i Osby, exempelvis med nyanlända, och vår tanke är att Paus ska bli en plats där alla kan mötas. Det är ju lätt att ta sig hit också, berättar de.

Planen är att de ska ha öppet dagligen, från cirka klockan 10. De berättar vidare att de även har ambitionen att ha öppet en bit in på kvällskvisten.

– Sedan får vi ju se. Öppettiderna kan förstås påverkas lite av väder och vind, säger Tilda.

Lite smolk i bägaren har de dock redan råkat ut för. Tidigare i veckan, dagen efter att de hade börjat inreda serveringen, blev de av med två stycken parasoller som någon brutit av. Därför har de istället satt upp segeldukar för att skänka skugga.

– Det är inte så kul direkt, vi hoppas att vi ska få ha grejerna i fred framöver, konstaterar de.

Redan vid öppningsdags på fredagen observerades hur en strid ström glassugna utforskade byns senaste kafé. Fortsätter sommaren erbjuda liknande väder lär systrarna kunna förvänta sig att skopa upp en och annan kula.

bild 1/6
Uteserveringen innehåller även en ”pussplats”.
Tilda och Clara Hermansson. Foto: Magnus Wahlström
Kaféet Paus vid Osbysjön drivs i sommar av systrarna Clara och Tilda Hermansson. Foto: Magnus Wahlström
Det populära Kafé Paus kommer öppna igen på Sjöängen i Osby till sommaren. FOTO: ARKIV
Cykelburna kan låsa fast sina fordon i möblemangen; som delvis består av lastpallar.         Foto: Magnus Wahlström
När kaféet drog igång på fredagen stod enbart glass på menyn. Men i nästa vecka kommer den att utökas med bland annat våfflor. 			 Foto: Magnus Wahlström
Uteserveringen innehåller även en ”pussplats”.
Tilda och Clara Hermansson. Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons