Annons

Medelhavets slumrande skönhet

Resor Menorca har fler stränder än både Mallorca och Ibiza tillsammans, en oexploaterad skönhet som fått Unesco att utse större delen av ön till världsarv. Dessutom ett tillbakalutat lugn och ett perfekt ställe för dem som älskar att vandra, cykla eller rida i en orörd natur.
Publicerad 16 juni 2019 • Uppdaterad 30 november 2021

Menorca har haft ett rykte om sig att vara Mallorcas och Ibizas sömniga lillasyster, men det är inte längre sant. Ön har vaknat upp och är hetare och attraktivare än någonsin. I mer än 30 år har jag rest fram och tillbaka till Mallorca och till Ibiza likaså, men som så många andra alltid valt bort Menorca, vilket visar sig vara ett stort misstag. Ön blev en oväntad och spännande ny bekantskap.

Annons

Rytmen på Menorca är annorlunda än på systeröarna. Här råder långsamhetens lov, ingen stress. Det pastorala, böljande gröna landskapet på västra sidan sänker pulsen och man kommer sakta in i öns egen andning.

Namnet har ön fått efter romarna som anlände dit på 100-talet efter Kristus. ”Minorca” betyder liten, medan storebror Mallorca fick sitt namn efter ordet ”major” som betyder stor. Menorca motsvarar ytan av halva Öland med en kuststräcka på 200 kilometer. Här ryms mer än ett hundratal badvikar med små jungfruliga sandstränder, så kallade ”calas”. Menorca är inte lika bergig som sina systrar och den högsta punkten, El Toro i mitten av ön, är 358 meter över havet. Landskapet på den västra halvan av ön är ändå vackert kuperad mot den medeltida staden Ciutadella. Österut är det plattare där huvudorten Mahón, Maó på katalanska, ligger och som lär rymma en av världens största naturliga hamnar.

Nästa dag gör jag en vandring längs leden Cami de Cavalls, från Cala Galdana till vikarna Macarella och Macarelleta. Vandringsleden som går runt hela ön har gamla anor sedan 1300-talet. Från början var det en transportväg mellan vakttornen och försvarsanläggningarna som tidigare fanns längs kusten. Efter en timmes promenad når jag Cala Macarella, men viker av strax före trapporna som leder ned till badviken med sitt blåa kristallklara vatten. Jag fortsätter och kommer fram till den mindre och viken Macarelleta. Det är tyst och stilla, och jag har stranden nästan för mig själv.

Efter ett besök på vingården Binifadet, Menorcas största vingård, beger jag mig till andra änden av ön. Jag kör tvärs över till charmiga staden Ciutadella. Där blir det lunch på Café Balear och en klassisk måltid, caldereta de langosta (lobstergryta), som är öns signum och en oliaigo (tomatsoppa med chili och peppar).

bild 1/12
Foto: TT
Vikarna och stränderna på den södra delen av Menorca är många, jungfruliga och med vit sand.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Cala Galdana på södra delen av Menorca är en populär semesterort och en bra utgångspunkt för vandringar, fågelskådning och kajakpaddling.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Huvudorten på Menorca heter Mahon, Maó på katalanska, och har en stor vacker hamn.
Kajakpaddlingen är full av överraskande grottor och spännande kanaler.
Den spektakulära baren Cave den Xoroi uthuggen i den mäktiga klippväggen.
Den medeltida stadskärnan i staden Ciutadella rymmer smala gränder, trevliga restauranger och kaféer samt en mysig liten hamn.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Den medeltida stadskärnan i staden Ciutadella rymmer smala gränder, trevliga restauranger och kaféer samt en liten hamn.
Skotillverkning på Menorca har gamla anor och är känd för den klassiska spanska sandalen Arbarca.
Maten på Menorca hämtas oftast ur havet.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Maten hämtas oftast ur havet, men kött från den stora boskapsuppfödningen på ön bidrar till en rik kosthållning.
Göteborgsparet Robert och Sofie tillbringade sin semestervecka med utgångspunkt i Cala Galdana.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Foto: TT
Vikarna och stränderna på den södra delen av Menorca är många, jungfruliga och med vit sand.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Fakta:

MENORCA

Tåg eller flyg

Klimatpåverkan

Bästa tiden

Äta och bo

Missa inte:

Gintillverkning

Jörgen Ulvsgärd/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons