Medelhavets slumrande skönhet
Menorca har haft ett rykte om sig att vara Mallorcas och Ibizas sömniga lillasyster, men det är inte längre sant. Ön har vaknat upp och är hetare och attraktivare än någonsin. I mer än 30 år har jag rest fram och tillbaka till Mallorca och till Ibiza likaså, men som så många andra alltid valt bort Menorca, vilket visar sig vara ett stort misstag. Ön blev en oväntad och spännande ny bekantskap.
Rytmen på Menorca är annorlunda än på systeröarna. Här råder långsamhetens lov, ingen stress. Det pastorala, böljande gröna landskapet på västra sidan sänker pulsen och man kommer sakta in i öns egen andning.
Namnet har ön fått efter romarna som anlände dit på 100-talet efter Kristus. ”Minorca” betyder liten, medan storebror Mallorca fick sitt namn efter ordet ”major” som betyder stor. Menorca motsvarar ytan av halva Öland med en kuststräcka på 200 kilometer. Här ryms mer än ett hundratal badvikar med små jungfruliga sandstränder, så kallade ”calas”. Menorca är inte lika bergig som sina systrar och den högsta punkten, El Toro i mitten av ön, är 358 meter över havet. Landskapet på den västra halvan av ön är ändå vackert kuperad mot den medeltida staden Ciutadella. Österut är det plattare där huvudorten Mahón, Maó på katalanska, ligger och som lär rymma en av världens största naturliga hamnar.
Nästa dag gör jag en vandring längs leden Cami de Cavalls, från Cala Galdana till vikarna Macarella och Macarelleta. Vandringsleden som går runt hela ön har gamla anor sedan 1300-talet. Från början var det en transportväg mellan vakttornen och försvarsanläggningarna som tidigare fanns längs kusten. Efter en timmes promenad når jag Cala Macarella, men viker av strax före trapporna som leder ned till badviken med sitt blåa kristallklara vatten. Jag fortsätter och kommer fram till den mindre och viken Macarelleta. Det är tyst och stilla, och jag har stranden nästan för mig själv.
Efter ett besök på vingården Binifadet, Menorcas största vingård, beger jag mig till andra änden av ön. Jag kör tvärs över till charmiga staden Ciutadella. Där blir det lunch på Café Balear och en klassisk måltid, caldereta de langosta (lobstergryta), som är öns signum och en oliaigo (tomatsoppa med chili och peppar).
MENORCA
Tåg eller flyg
Klimatpåverkan
Bästa tiden
Äta och bo
Missa inte:
Gintillverkning