Annons

Hong­kong hotat av Ki­nas kom­mu­nism

Opinion Med lagen skulle Kina inte be­höva kid­nappa po­li­tiska mot­stån­da­re, som gjordes med den svenske för­läg­ga­re Gui Minhai.
Opinion • Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I Hong­kong fort­sätter de om­fat­tan­de de­mon­stra­tionerna mot ett lag­för­slag skulle ge möj­lig­het till ut­läm­ning till det kom­mu­nis­tiska Kina, som re­dan tagit ett allt starkare grepp om ut­veck­lingen i Hong­kong.

Den Kina­stödda pre­mi­är­mi­nis­tern Car­rie Lam tvingades av pro­testerna att skjuta upp be­hand­lingen av lag­för­slaget, men de­mon­stranterna kräver att det ska dras till­ba­ka helt.

Annons

Om det in­förs be­farar op­po­si­tionen, på goda grunder, att Kina skulle kräva inte bara brotts­lingar utan även po­li­tiska mot­stån­da­re ut­lämnade till den rätts­lös­het som råder i Kina.

Med lagen skulle Kina inte be­höva kid­nappa po­li­tiska mot­stån­da­re, som gjordes med den svenske för­läg­ga­re Gui Minhai och flera av hans kol­le­gor. Gui Minhai är fort­fa­ran­de fängslad utan rät­te­gång i Kina.

Hong­kong över­lämnades 1997 till Kina mot löf­tet att Hong­kong skulle få be­hålla marknadsekonomi och po­li­tisk fri­het i 50 år. Ännu har inte halva tiden gått, men den po­li­tiska fri­heten är re­dan in­skränkt. In­för för­ra valet för­bjöds flera par­tier som talat om själv­stän­dig­het för Hong­kong, valda par­la­men­ta­ri­ker su­spen­derades och många po­li­tiska ak­ti­vister fängslades.

Där­för ser många Hong­kong­bor den nya lagen som ett av­gö­ran­de steg för Kina att ta to­tal kon­troll över Hong­kong, vilket skulle leda till både upp­hörd de­mo­kra­ti och ett rätts­sy­stem helt styrt av kom­mu­nismen.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons