Osbyprojekt kan kamma hem Ullbagge

Osby • Publicerad 18 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tidigare i vår var projektet Klubb Sonya nominerat till Kronhjortspriset, som går till årets leaderprojekt i Skånes Ess.

Priset kammade istället projektet Hola Lake Immeln hem, men nu har Klubb Sonya chansen att vinna ett nytt pris.

I kategorin Nyanländas delaktighet i landsbygdsutveckling har projektet nämligen nominerats till en Ullbagge.

– Ibland blir man lite blind för sin egen verksamhet, men när de här nomineringarna kommer så lyfts blicken och man ser att det lilla man tycker att man gör sprider ringar på vattnet. Och det är alltid kul med uppskattning, säger projektledaren Johanna Bergman.

Ullbaggarna delas ut av Landsbygdsnätverket och går till projekt och företag som ”på ett inspirerande sätt utvecklar landsbygder och samtidigt bidrar till målen för de EU-program som finansiellt stödjer satsningarna”.

Klubb Sonya har funnits som projekt sedan början av 2018 och fortlöper året ut.

Syftet är främst att fånga upp utlandsfödda flickor och kvinnor och få dem aktiva i föreningslivet samt öppna dörren till arbetsmarknaden och skapa kontakter.

Projektet är finansierat med EU-pengar och projekttidens slut närmar sig. Johanna Bergman berättar dock att förhoppningen är att det ska bli en fortsättning i någon form.

– Vi samtalar med kommunen och Skånes Ess om hur vi ska ta nästa steg. Vi får se vad det blir, kanske någon form av socialt företagande där vi skapar ett arbetsintegrerande företag med kvinnorna, säger hon.

Av totalt 66 nominerade projekt har en jury valt ut 15 slutnominerade projekt som kan kamma hem en Ullbagge i fem olika kategorier.

Vinnarna presenteras på Ullbaggegalan i november.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.