Sport

Ottilia bästa tjej i Skövde

Ottilia Gunnarsson tog sig till finalspelet i Junior Master med liten marginal men väl där visade Hässlebowlaren att hon är en av de bästa juniorerna i landet. FOTO: PRIVAT
Sport
Sport Ottilia Gunnarsson vann tjejklassen då Sverigefinalen i Junior Masters avgjordes i Skövde. Bowlingspelaren från BS Hässle blev tvåa totalt efter förlust mot Adrian Sjöholm i finalen.

Junior Masters är en institution inom den svenska ungdomsbowlingen då tävlingen avgjorts sedan 1993.

För att ta sig till den slutliga finalen så har bowlarna varit med på ett antal kvaltävlingar tidigare under säsongen. I år var det Skövde som arrangerade finalspelet dit 24 unga killar och tjejer hade kvalificerat sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Leipzig krossade Mainz på nytt

Leipzigs Timo Werner, i mörk tröja, gjorde hattrick för andra gången mot Mainz den här säsongen.
Leipzigs Timo Werner, i mörk tröja, gjorde hattrick för andra gången mot Mainz den här säsongen.
Fotograf: Kai Pfaffenbach/AP/TT
Sport
Sport Hemska 0–8 i höstas följdes upp av 0–5.
Nej, Leipzig är inte direkt önskemotståndaren för Robin Quaisons Mainz i Bundesligafotbollen.
Timo Werner gjorde, precis som i höstmatchen, hattrick.

Det blev inget svenskmöte när topplaget Leipzig reste till Mainz för mötet med bottenlaget.

Emil Forsberg är fortfarande inte i matchform efter sin halsfluss och lämnades hemma så det blev inget möte med landslagspolaren Quaison.

Tur det kanske.

Mainz hade fullt upp ändå.

I höstas vann Leipzig med förkrossande 8–0 på hemmaplan och topplaget fick utdelning tidigt.

Hattrick igen

Timo Werner, tvåa i Bundesligas skytteliga, vinklade in 1–0 redan i elfte minuten med sin 22:a fullträff för säsongen. Tolv minuter senare nickade Yussuf Poulsen in 2–0 i fritt läge och 13 minuter senare placerade Marcel Sabitzer in 3–0 bakom ett Mainzförsvar som mest stod och tittade på.

Werner fick öppet läge och gjorde 4–0 i den 48:e minuten efter ett mönsteranfall där Kevin Kampl och Poulsen broderade sig fram.

Werner var inte klar där. Han gjorde hattrick i höstmatchen och fullbordade ett nytt i 75:e. Enligt statistikföretaget Gracenote är han förste spelaren i Bundesliga på 21 år som gör hattrick två gånger på en säsong mot samma motstånd. Säsongen 1998-99 gjorde landslagsanfallaren Ulf Kirsten samma sak för Leverkusen mot Mönchengladbach.

Robin Quaison, fyra i Bundesligas skytteliga med tolv mål, fick inte mycket att jobba med då Mainz blev tillbakatryckt större delen av matchen. Laget hämtade in 0–2 till 2–2 i förra helgens återstart mot Köln, men var inte nära någon comeback nu.

Härligt för Herrlich

Mainz ligger på 15:e plats, precis ovanför kvalstrecket med fyra poängs marginal ned till Düsseldorf som har en match mindre spelad.

Leipzig kryssade bara mot Freiburg i återstarten, men tog sig nu från femte till tredje plats i tabellen i jakten på en Champions League-biljett som går till de fyra första lagen.

Upp till ledande Bayern München skiljer sju poäng.

Efter sex raka matcher utan seger fick Augsburg äntligen till det. Vilket samtidigt blev en debut för tränaren Heiko Herrlich att minnas.

Seger, 3–0, kom mot formsvaga Schalke som nu har nio matcher utan seger och 2–22 i målskillnad i de matcherna.

Herrlich skulle ha debuterat redan för en vecka sedan, men hamnade i stället i ny karantän efter att ha brutit mot karantänsbeslutet före omstarten för att gå och köpa tandkräm.

Första målet i matchen kom redan i den sjätte minuten då Eduard Löwen satte en frispark. Bollen gick i en fin båge över muren och satt otagbart i Schalkemålvakten Marcus Schuberts högra kryss.

Augsburgs två andra mål kom till efter slarv i Schalkeförsvaret. Inhopparen Noah Sarenren Bazee satte 2–0 i den 76:e minuten och Sergio Cordova 3–0 på tilläggstid.

Augsburg klättrar två placeringar, till 12:e plats. Schalke är åtta med sju omgångar kvar att spela.

Sport

Nu kan du träna med Norra Skåne

En man med keps och träningskläder
Träningsprofilen Jonathan Kronstrand tränar med Norra Skånes läsare dagligen.
Fotograf: David Bicho
Sport
WEBB-TV Nästa vecka blir det träningsvecka på Norra Skåne. Varje dag klockan 11.45 med start måndag sänder vi ett 15 minuter långt pass för alla som vill skaffa sig lite mer aktiva lunchvanor.
PREMIUM

Programmet är framtaget av träningsprofilen Jonathan Kronstrand. Det riktar sig till alla, oavsett nivå och nu kan du som läser Norra Skåne vara med.

— ”Träna med Jonte” är för alla där hemma som vill röra på sig lite. Nu i karantäntider då många jobbar hemma är det svårt att komma till skott med träningen. Därför är det en fantastisk möjlighet att samlas framför skärmen och träna tillsammans, säger Jonathan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Boendet ordnat för Duplantis

Lägenhetsletandet är över för Armand Duplantis som snart kommer till Sverige och Uppsala. Arkivbild.
Lägenhetsletandet är över för Armand Duplantis som snart kommer till Sverige och Uppsala. Arkivbild.
Fotograf: Michel Spingler/AP/TT
Sport
Sport

Nu har stavhopparstjärnan Armand Duplantis fått tag på en lägenhet i Uppsala. Vid månadsskiftet kommer svenskamerikanen till Sverige.

– Han har fått tag på en lägenhet i Uppsala där han ska bo. Han kommer att träna både på friidrottsarenan och i IFU Arena under sommaren, det är planen, berättar Upsala IF:s sportchef Henrik Wennberg för Upsala Nya Tidning.

– Jag vet inte exakt när han kommer, men runt månadsskiftet är sagt. Han ska tävla i Oslo på ”The Impossible games” den 11 juni och ska acklimatisera sig här först.

Tanken är att 20-åringen ska vara i Sverige hela sommaren för att träna och förhoppningsvis även tävla, både i Sverige och internationellt när restriktionerna släpps.

20-åringen har under coronapandemin varit hemma hos föräldrarna i Lafayette i Louisiana och tränat i trädgården. Strax innan viruset lamslog världen satte han världsrekord två gånger under inomhussäsongen med 6,17 och 6,18.

Sport

Risk för nytt skidfusk utan förbud

Internationella skidförbundet vill förbjuda alla så kallade PFAS, högfluorerade ämnen, i skidvalla. Arkivbild.
Internationella skidförbundet vill förbjuda alla så kallade PFAS, högfluorerade ämnen, i skidvalla. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Sport
Sport Internationella skidförbundet vill förbjuda samtliga högfluorerade ämnen i skidvalla.
Trots kritik är det rätt väg att gå för att inte ställa dörren på vid gavel för en ny typ av "dopning", säger Martin Schlabach, miljökemist på norska forskningsinstitutet Nilu.
– Det skulle verkligen öppna för fusk.

Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, stöter bort fett och vatten och används i allt från textil- och läderimpregnering till non stick-pannor och brandskum. Men också i skidvalla.

Hittills har användandet av fluorbaserade vallor varit en nödvändighet för att ha en chans att konkurrera i världstoppen, men det kommer att förändras.

Problemet är att många PFAS – man har identifierat över 4 700 olika varianter – är skadliga för både hälsa och miljö. Gemensamt för samtliga är att de i princip inte kan brytas ner i naturen.

– Vår kemiska hållning när det gäller de här ämnena är att vi ska minimera utsläppen så långt det är möjligt. Och just för icke nödvändig användning för samhället så vill vi helt förbjuda dem, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Förbjuds i juli

Vissa är redan förbjudna och den 4 juli i år blir ytterligare en grupp, PFOA (och ämnen som kan omvandlas till PFOA), otillåten på EU-nivå.

Det är där skidsporten kommer in i bilden. Internationella skidförbundet (Fis) går nämligen ett steg längre än politiken och planerar att redan nu förbjuda samtliga PFAS, vilket ligger i linje med Kemikalieinspektionen. Jenny Ivarsson säger att ämnena ändå lär förbjudas så småningom, och uppmuntrar branscher att inte vänta in den politiska beslutsgången.

– Parallellt med de här EU-processerna, som är väldigt långdragna, så ser vi väldigt positivt på sådana här frivilliga initiativ som görs. Flera företag, bland annat sportföretag, har tagit bort de här ämnena. Så det välkomnar vi verkligen.

Alla är inte lika muntra till förslaget, som troligen klubbas igenom på måndag, när Fis högsta beslutande råd samlas, enligt Expressen.

Tretton vallaföretag har enligt tidningen hotat att stämma Fis på 100 miljoner kronor om totalförbudet går igenom. Christer Majbäck, ägare till vallaföretaget Skigo, sade i veckan att Fis försöker ställa sig över EU:s regler och pekade på att skidvalla bara står för en liten del av utsläppen.

Valla inte livsviktigt

Det sistnämnda är inte mycket till argument, säger både Jenny Ivarsson och hennes norska kollega Martin Schlabach, på Norsk institutt for luftforskning (Nilu).

– De har rätt i att de inte är de största användarna av fluororganiska ämnen. Men det är kanske den användningen som på ett sätt är lättast att leva utan, säger Martin Schlabach.

– Det blir en etisk fråga när man ändå använder sådana ämnen. Det är kanske acceptabelt om det handlar om medicin, eller kanske till och med i brandskum, som kanske kan rädda liv. Men man kan inte påstå att en skidåkare måste använda fluor.

Martin Schlabach tror sig kunna gissa vilken typ av vallaföretag det är som är kritiska till förbudet.

– Det handlar nog om små företag i mellan-Europa och Skandinavien, som nästan bara inriktar sig på skidvalla med fluor. De lever ju på det, så deras affärsidé försvinner.

Lättare att mäta

Ett totalförbud är enda vägen att gå om man vill undvika att det fuskas med fluorvalla, säger Schlabach. Det är görbart att mäta om någon har använt sig av högfluorerade ämnen, men rejält mycket krångligare om man till exempel ska identifiera just PFOA, som tillhör den så kallade C8-kemin (består av åtta kolatomer).

– Om Fis hade lagt sig på den linjen, att bara förbjuda produkter som har C8-teknologi, så skulle de få ett stort problem när det gäller att kontrollera det. Då måste man in på kemilabb för att analysera produkterna. Det skulle verkligen öppna för fusk, för det skulle vara otroligt svårt att kontrollera. Fis har gått ett steg längre och sagt att de inte vill ha några fluorprodukter över huvud taget, och då blir det mycket lättare att kontrollera.

Han har själv försökt ta fram ett mätverktyg till Fis men lösningen visade sig vara för långsam för att använda på tävling. Fis har gått vidare till en annan aktör, som verkar vara på väg att ta fram ett bättre alternativ, erkänner norrmannen.

– Det är alltid tråkigt när man inte kommer vidare med den lösning man själv jobbar med, men av det jag har hört tror jag att det här troligtvis är en bättre lösning. Jag vet inte hur känslig den är och vad det kostar, men det påstås att det ska gå att mäta direkt på ett par skidor.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Högfluorerade ämnen

Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3 000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

De flesta PFAS-ämnena är fortfarande otestade men två av de mer kända är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).

PFOS är ett så kallat PBT-ämne (persistent, bioackumulerande, toxiskt), vilket innebär att det inte bryts ned i naturen utan ansamlas där och att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Det förbjöds inom EU 2008.

Från och med den 4 juli 2020 blir också PFOA förbjudet. PFOA består precis som PFOS av åtta kolatomer (tillhör så kallad C8-kemi) och bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Sport

FCH:s ungdomslag spelar matcher

Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll FC Hessleholms ungdomslag har börjat spela matcher.
PREMIUM

I början av maj, när bland annat IFK Hässleholms och Hässleholms IF:s ungdomslag drog igång säsongen med matchspel, meddelade FCH att klubben tills vidare väntade med matchspel för merparten av FCH-lagen. Det var tills vidare endast träningar som gäller.

Interna matcher utan publik, även matcher mellan olika åldersgrupper eller mellan åldersmixade lag inom FCH, välkomnades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Ingen juniorsamarbete mellan OIK och Glimma

Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Ishockey Det blir inget samarbete på juniorsidan mellan Osby IK och Glimma Hockey.

I slutet av april skrev Norra Skåne om att OIK och Glimma kommande säsong skulle ställa ett J18-lag på isen under gemensam flagg.

Men nu meddelar klubbarna att det inte blir något samarbete.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Grönborg stoppad från NHL-flytt

Rikard Grönborg får vänta på NHL-chansen sedan hans schweiziska klubb ZSC Lions sagt nej till New Jersey. Arkivbild.
Rikard Grönborg får vänta på NHL-chansen sedan hans schweiziska klubb ZSC Lions sagt nej till New Jersey. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport NHL-klubben New Jersey har visat intresse för Tre Kronors förre förbundskapten Rikard Grönborg.
Men hans schweiziska klubb ZSC Lions bekräftar att den sagt nej, rapporterar sajten watson.ch.

Efter två VM-guld på tre år tackade Grönborg för sig som förbundskapten i Tre Kronor efter VM 2019 och siktade in sig på ett NHL-jobb.

När inget konkret kom från Nordamerika valde han i stället att skriva tvåårskontrakt med schweiziska storklubben ZSC Lions från Zürich.

Nu berättar sajten watson.ch att New Jersey nyligen hörde sig för om Grönborg.

– New Jersey uppförde sig korrekt och ringde oss först och frågade om de kunde prata med vår tränare. Vi tillät det, men gjorde helt klart att vi inte skulle släppa honom från kontraktet, säger Zürichklubbens sportchef Sven Leuenberger till sajten.

Enligt Leuenberger har Grönborg godtagit beslutet.

Grönborg, 51 år, har efter sina framgångar i Tre Kronor väckt stort intresse i NHL där ingen svensk ännu har varit huvudtränare. Det som framför allt gör Grönborg intressant är att han, vid sidan av landslagsframgångarna, även har många års erfarenhet från jobb i amerikansk ishockey, på college- och juniornivå.

Nu skriver sajten att ZSC Lions kan räkna med att Grönborg försvinner när hans kontrakt går ut nästa vår.

ZSC Lions vann grundserien i det schweiziska NLA men fick aldrig tävla om mästerskapstiteln eftersom slutspelet ställdes in på grund av coronapandemin.

Göran Sundberg/TT

Sport

Han blir ny tränare i OIK

Marcus Ittonen blir ny tränare för Osby IK.
Sport
Ishockey Nu har Osby gjort klar med tränare för kommande säsong. 38-årige finländaren Marcus Ittonen tar över OIK.

Osby IK bygger vidare på sin trupp - och nu är en av de viktigaste delarna i bygget klar. Marcus Ittonen ansluter från finska Muik Hockey för att träna OIK:s A-lag i division två.

Ted Holmgren i OIK berättar att klubben hade fyra-fem alternativ och till slut kom fram till att Ittonen är det bästa alternativet för Osby.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL