Annons

Hög tid för hand­ling

Le­da­re Lands­bygden dis­ku­terades i riks­dagen för­ra vec­kan. Nu gäller det att kon­kret po­li­tik ut­formas för att ge lands­bygden lik­vär­diga vill­kor.
Opinion • Publicerad 19 juni 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Lands­bygds­min­i­ster Jen­nie Nilsson (S). 	             Foto: TT
Lands­bygds­min­i­ster Jen­nie Nilsson (S). Foto: TT

Lands­bygden har blivit ovan­ligt om­huldad av näs­tan alla po­li­tiska par­tier den senaste tiden. Men fort­fa­ran­de är det långt mel­lan ord och hand­ling.

För­ra vec­kan dis­ku­terades lands­bygden i en sär­skild riks­dags­de­batt be­gärd av Cen­ter­par­ti­et. Den nya lands­bygds­mi­nis­tern Jen­nie Nilsson (S), själv upp­vux­en på lands­bygden i Hal­lands in­land, be­to­nade att ”den här rege­ringen menar all­var med att hela Sverige ska leva och växa”. Hon kan få gott stöd i många av de 73 punkterna som rege­ringen gjort upp om med C och L.

Annons

Peter Helander från Dalarna förde de­batten för C. Han på­minde om att hans par­ti har rötterna på lands­bygden och ”vet att det ofta är en­samt att stå på bar­ri­kaderna för rätten till grund­läg­gan­de ser­vi­ce, bra sko­lor och kom­mu­ni­ka­tioner i hela landet”.

I de­batten kände han sig nog inte så en­sam, för alla höll med om att lands­bygden ska kun­na ut­vecklas. Men i den kon­kreta po­li­ti­ken är det allt­för ofta an­nor­lunda.

Ett ak­tu­ellt ex­em­pel är fiber­ut­bygg­naden som går lång­samt på många håll på lands­bygden. De me­del som rege­ringen hit­tills an­slagit räcker inte för att få den snabba ut­bygg­nad som be­hövs.

Än tyd­ligare är det när nya 5G-nät ska byggas ut. Den an­sva­riga myn­dig­heten Post- och te­le­sty­rel­sen har i upp­hand­lingen inte ställt krav på att bo­lagen som söker om till­stånd ska ga­ran­tera ut­bygg­nad i hela landet. Det över­lämnas åt bo­lagen om det är lön­samt (vilket det säl­lan är i gles­bygden). Rege­ringen måste ge tyd­ligare di­rek­tiv.

Ett för­ändrat strand­skydd och en skogs­po­li­tik med re­spekt för ägan­de­rätten är två vik­tiga frå­gor där C fått rege­ringen med på att ändra på en lands­bygds­fi­ent­lig tillämp­ning av re­gel­verket ge­nom ut­red­ningar med syf­te att ändra lagarna. Det är vik­tigt för hela lands­bygden.

För­ra man­dat­pe­ri­oden enades Lands­bygds­kom­mit­téns över alla par­ti­gränser om 75 skarpa för­slag. Be­svi­kel­sen är stor att få av dessa ännu för­verk­li­gats. Att nå i mål med det blir Jen­nie Nils­sons vik­tigaste upp­gift.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons