Annons

Ingen midsommar utan potatis

MIDSOMMAR Få saker känns så mycket midsommar som färskpotatis. I dag bjuder vi på några smarta tips om hur den kan varieras. Allt för att njuta av potatisen medan den är som godast.
Publicerad 19 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns vissa saker man bara inte kan leva utan. För mig personligen är färskpotatis definitivt en av dem. När de är små som glaskulor och mjälla och lena som spädbarnskinder är det inte mycket i matväg som förmår mäta sig med potatis. Ju färskare desto godare.

Alla har vi olika sätt att fira midsommar, men i mitt hem blir det ingen alls om det inte står nyupptagen färskpotatis på bordet. Helst i kombination med matjessill, gräddfil, brynt smör och tre sorters lök.

Annons

Och även om den där lite sötaktiga nötiga smaken av nyupptagen småpotatis är helt ljuvlig så tål faktiskt potatis tuffare tag än man skulle kunna tro. Om du nu ändå ska göra dig till och laga "receptmat" _ fega för all del inte med örter, vitlök, citron och chili. Eller också njuter du dem rätt upp och ner, företrädesvis med en smörklick och en gnutta flingsalt. Livet på en pinne.

Tricket är att inte koka potatisen för länge. Håll koll och försök se till att potatisarna är någorlunda jämnstora _ dela de större exemplaren. Dessutom lönar det sig att vara lite noggrann när du skrapar potatisen om den ska användas i avsvalnat skick. Skalet blir lätt bittert när det får sitta kvar om den hinner kallna.

bild 1/3
Frasig örtpotatis smakar suveränt till grillat.
Foto: TT
Färskpotatis hör midsommar till. Prova gärna olika sorter.
Foto: TT
Rostad citronpotatis med härliga Medelhavssmaker.
Foto: TT
Frasig örtpotatis smakar suveränt till grillat.
Foto: TT
Färskpotatis hör midsommar till. Prova gärna olika sorter.
Foto: TT
Fakta:

Matjepotatis med brynt citronsmör och dill

cirka 1 kg färskpotatis

1 rejäl knippa dill, hackad

25 g smör

1 citron

spadet från 1 burk matjessill, à cirka 200 g

1/2 dl rostade hasselnötter (kan uteslutas)

nymalen svartpeppar

Gör så här

Smält under tiden smöret i en liten kastrull på medelvärme. Ta bort från plattan när det börjar dofta nötigt och får aningens färg. Riv ned lite citronskal och pressa i lite saft.

Slå av kokvattnet från potatisen och ställ tillbaka på plattan. Häll över spadet från matjessillen, sätt på locket, skaka om och låt det ånga in.

Tillsätt det brynta citronsmöret och dillen (spara lite till dekor). Strö eventuellt över grovhackade hasselnötter. Peppra och blanda försiktigt, så att potatisen inte går sönder.

Garnera med extra dill och servera till exempel till matjessill, gräddfil och gräslök.

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons