Annons

Järvaveckan be­hövs visar även forsk­ningen

Opinion Ty­värr har de po­li­tiska le­da­rna få svar på de frå­gor som in­vå­na­rna i de ut­satta om­rå­dena har rätt att ställa.
Opinion • Publicerad 19 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Årets Järvavecka blev en pu­blik­suc­cé. 53 000 be­sö­ka­re noterades, vilket var be­tyd­ligt mer än för­ra året och mer än målet 40 000.

Järvaveckan hölls pa­ral­lellt med danska Folkemødet på Born­holm. Det gjorde att de svenska par­ti­le­da­rna var upp­ta­gna i Stockholm (men hur många par­ti­le­da­re har med­ver­kat på Folkemødet nå­gon gång? Nå­gon?)

Annons

Att par­ti­le­da­rna i stort sett man­grant med­ver­kade på ar­ran­ge­manget i för­orten bi­drog na­tur­ligt­vis till att höja sta­tusen på det. Det är vik­tigt.

Det gav ock­så chansen åt många så­väl unga som äld­re med­bor­ga­re att få se och kan­ske träffa den par­ti­le­da­re de var in­tres­se­rade av. Det kan höja in­tres­set för po­li­tik i bygder där det po­li­tiska del­ta­gan­det är lägre än på de flesta håll.

In­för Järvaveckan pre­sen­terades en un­der­sök­ning av de 60 ut­satta om­rå­den som po­lisen de­fi­nierat. Där bor mer än fem pro­cent av svenskarna, var 18:e per­son i Sverige. Be­folk­ningen är relativt ung och en hög an­del, tre av fyra, har ut­ländsk bak­grund.

Ar­bets­lös­heten är hög och trång­bodd­heten större än i resten av Sverige. In­komst­ni­vån är myc­ket låg, och bara tre av tio ung­domar tar stu­denten.

Det finns allt­så stora pro­blem i de ut­satta om­rå­dena. Ty­värr har de po­li­tiska le­da­rna få svar på de frå­gor som in­vå­na­rna i de ut­satta om­rå­dena har rätt att ställa. Ge­nom att de och deras med­ar­be­ta­re be­sökte Jär­va får de kan­ske un­der­lag för att nästa år ha med sig mer kon­kreta po­li­tiska för­slag.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons