Foto: TT

Äppelodlare oroliga för frostskador

Skåne På grund av den kalla våren i år riskerar stora delar av den skånska äppleskörden att drabbas av eventuella frostskador, enligt ett pressmeddelande från Kiviks musteri.

Men än är det för tidigt att säga hur omfattande skadorna är.

– Det är först vid kartfallen som man på riktigt kan bedöma läget, när karten vars blommor inte pollinerats tillräckligt bra trillar av. Man kan också dela karten för att se hur många kärnor som finns inuti; ju fler kärnor desto mer livsbeting har äpplet, säger Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, som till skillnad från odlingar i norra Skåne ser ut att ha klarat sig relativt bra.

– Vi förmodar att det finns risk för att det blir många slipsar på vissa sorter i år. Slips kallas den långsmala bruna linjen på äpplets skal om dess blomma drabbats av frost. Äpplen med sådana skönhetsfläckar smakar precis lika bra som de utan.