Inarbetat team med bred kompetens

Hässleholm Träningen är individuell, eller i grupp som baseras på skada, behov och vad man ska tillbaka till.
Hässleholm • Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Så beskriver fysioterapeut Jonatan Nordqvist uppgiften för motions- och idrottsskadeenheten, MIE, på Hässleholms sjukhus.

Mellan 800 till 1 000 patientkontakter tas till MIE under ett år. Vanligaste patientgruppen är mellan 12-25 år.

Alla patienter som kommer till MIE har motions - och idrottsskador.

Idrottsskador och arbetsskador har en del gemensamma nämnare. När människan utsätts för fysisk överbelastning svarar kroppen oftast med smärta i muskler och leder. Symptomen på idrottsskadan kan komma smygande och varierar beroende på vilka strukturer som har drabbats. Det kan visa sig i nedsatt funktion, smärta och ömhet. Utlösande faktorer är ensidiga moment vid någon aktivitet.

Medarbetarna på MIE förespråkar aktiva framför passivbehandlingar där idrottaren tar ansvar för sin egen träning, läkning och rehabilitering med personalen och andra vårdgivare som stöd.

Fakta:

På motions- och idrottsskadeenheten, MIE, vid sjukhuset i Hässleholm arbetar tre sjukgymnaster, en ortopedtekniker samt två läkare.

Mellan 800 och 1 000 patientkontakter tas på MIE årligen.

MIE ger motionär, eller elitaktiv idrottare möjlighet till professionell bedömning av skada. Patienter får kvalificerade råd, bedömningar, utredningar och behandlingar oavsett vilken idrott som utövas.

MIE förespråkar aktiva passivbehandlingar där idrottaren tar ansvar för sin egen träning, läkning och rehabilitering med MIE:s medarbetare och andra vårdgivare som stöd.

Kopplat till MIE finns även knägruppen där opererade patienter erbjuds träning i grupp tre gånger i veckan.

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.