Annons

Lyssna och kom­pro­missa

Le­da­re Cent­rums ut­form­ning en­ga­gerar. Po­li­ti­kerna måste lyssna på alla syn­punkter och se­dan enas om hur cent­rum ska bli mer väl­kom­nan­de.
Opinion • Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Mitt i cent­rum hölls sam­talet om cent­rums ut­form­ning.   						     Foto: Ste­fan Sandström
Mitt i cent­rum hölls sam­talet om cent­rums ut­form­ning. Foto: Ste­fan Sandström

Häss­le­holms Cent­rum en­ga­gerar många, det fram­gick av in­tres­set för Norra Skånes lä­sar­kafé mitt på torget i tis­dags kväll. Många ville ge sin åsikt till känna. Pro­blemet för po­li­ti­ker och tjäns­te­män i kommunen är att åsikterna gick åt olika håll. Alla kan inte bli nöjda.

Ändå verkar ett av pro­blemen med dagens sit­u­a­tion, fram­för allt Järn­vägs­ga­tans ut­form­ning, vara att de som be­stämde om ut­form­ningen inte tagit till sig med­bor­ga­rnas åsikter. Po­li­ti­kerna, vars upp­gift det är att fö­re­träda med­bor­ga­rna, verkar inte hel­ler ha varit till­räck­ligt in­blan­dade. Där­för är det bra att det nu görs en ny ge­nom­gång av Järn­vägs­ga­tans ut­form­ning, ä­ven om det kommer att kosta pengar.

Annons

Men på lä­sar­ka­féet fö­re­slogs både dub­bel­rik­tad tra­fik, helt bil­fritt mel­lan Tings­hus­ga­tan och Andra Avenyen och en­kel­rikt­ning un­ge­fär som i dag. Även om alla al­ter­na­tiven bör ut­redas är det rim­liga nog att ha en­kel­rikt­ning. även om ut­form­ningen måste ändras. I dag är det trots for­mellt rik­tiga skyltar näs­tan obe­grip­ligt för bi­listerna hur man ska och får köra. Där­för bryts det stän­digt mot reglerna.

Skylta bättre, gör en­kel­rikt­ningen full­stän­dig, så även bussar och bilar med le­gi­tima ären­den till fas­tig­heterna måste köra runt och komma från rätt håll. Se­pa­rera ock­så bilar och bussar vid bussta­tionen.

Ordna någ­ra platser för snabba stopp för att släppa av och hämta upp tåg­pas­sa­ge­ra­re – och taxi­platser på rätt sida av ga­tan.

Inne på sta­tionen måste skylt­ningen ock­så bli bättre. Ing­en­stans ser man i dag om el­ler var det finns taxi­ser­vi­ce. Den skylt­ningen måste kom­plet­teras i gången ovan­för spåren, så ingen ska be­höva tveka. De taxi­platser som finns på ”bak­si­dan” (som de flesta an­ser) kan ock­så bli snabb­stopp för alla. Någ­ra taxi­bilar finns ju näs­tan ald­rig där ändå.

Po­si­tivt un­der de­batten var att ingen klagade på ”be­tong­ö­knen” som det hette när den nya ut­form­ningen av Första Avenyen var klar. Den ger ett po­si­tivt första in­tryck för be­sö­ka­re.

Par­ke­rings­elän­det då? Att in­föra p-skiva som många vill är ute­slutet just nut efter­som kommunen just in­ve­ste­rar stora pengar i nya p-au­to­mater. Men på läng­re sikt måste det vara med i dis­kus­sionerna. Som flera påpekade är fem mil­joner till kom­mun­kas­san inte sä­kert en vinst för kommunen, om det bi­drar till att han­deln utarmas.

Kan­ske går det att ordna fler kort­tids­platser på ga­torna, och fram­för allt skylta bättre (igen). Om p-husen upp­levs som osäkra måste väk­ta­re pat­rul­lera där, särskilt på sena ef­ter­mid­dagar. För an­ställda i cent­rum bör gra­tis par­ke­ringar på lite läng­re av­stånd från de mest cen­trala delarna er­bjudas. Att gå någ­ra hund­ra me­ter mor­gon och kväll ger mo­tion som kan vara nyt­tig, och då blir fler platser i cent­rum le­diga för be­sö­ka­re.

En as­pekt på cent­rum­pro­ble­ma­tiken är att mil­jön måste vara vän­lig för barn och för per­soner med nå­gon form av funk­tions­ned­sätt­ning, oav­sett om det be­ror på ål­der el­ler på rö­rel­se­svå­rig­heter el­ler syn­ska­da el­ler nå­got an­nat. De ”spår” som an­lagts på Amelies plats blev fel­ak­tigt ut­formade och där­för ett pro­blem för den som har rull­stol, rol­la­tor el­ler barn­vagn el­ler går med vit käpp. Även höga klackar kan fastna. Det måste rättas till.

Han­deln i mind­re städer, ja även i stor­städer, har pro­blem på grund av den växande e-han­deln. De löses inte med fler par­ker­ings­platser, men till­gäng­lig­heten är ett kon­kur­rens­me­del som inte ska un­der­skattas. Där­för be­höver dia­logen mel­lan han­deln, kommunen och, inte minst vik­tigt, fas­tig­hets­ä­ga­rna för­djupas. De senare var ty­värr inte med på lä­sar­ka­féet men de måste en­ga­geras mer ak­tivt för att göra cent­rum mer in­bju­dan­de.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons