Annons

Rekordmånga storkungar i Skåne

Skåne I år har det fötts rekordmånga storkar i Skåne. De 101 ungar som hittills har räknats ihop av Storkprojektet är den högsta siffran på över hundra år.
Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Storkarnas häckning går nu mot sitt slut och i storkbona trängs nästan flygfärdiga ungar. Denna veckan håller Storkprojektet på för fullt med att ringmärka alla ungarna. Och vid middagstid på torsdagen fanns det 77 häckande par som har fått minst 101 ungar, vilket är den högsta siffran på över 100 år.

Petter Albinson, som är projektledare för Storkprojektet i Skåne är väldigt glad över antalet storkungar.

Annons

- Det ser fantastiskt ut, det är fler än dubbelt så många som 1917. Då var det 34 häckande par som fick 79 ungar, säger Petter Albinson.

Trots att det har varit en säsong med mycket häftiga regnskurar så ser det ut som att storkarna har klarat sig bra. Årets rekordmånga storkungar kan jämföras med fjorårets rekord då det var 95 ungar som såg dagens ljus.

När ringmärkningen är klar på Flyinge kungsgård ska Petter Albinson och hans storkprojekt vidare till Viderups slott och fortsätta med ringmärkningen.

- Vi kommer att hålla på ett tag till, men sedan ska vi till Fulltofta och till ett par bon i Hemmestorp mölla utanför Veberöd, säger Petter Albinson.

Storkprojektet är ett projekt i samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes ornitologiska förening.

bild 1/4
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv
Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons