Annons

Sök bred enig­het om mi­gra­tions­po­li­tiken

Opinion Asyl­rätten så­väl som hu­ma­ni­teten måste värnas.
Opinion • Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Så har riks­dagen be­slutat för­länga den till­fäl­liga mi­gra­tions­lag­stift­ningen som rege­ringen drev ige­nom till­sam­mans med M och SD hösten 2015. Nu gick de båda par­tierna emot delar av be­slu­tet på grund av någ­ra vik­tiga för­änd­ringar. Det gäller fram­för­allt att familjeåterförening blir möj­lig även för flyk­tingar som fått till­fäl­ligt up­pe­hålls­till­stånd på grund av krig, inte per­son­lig för­föl­jel­se.

Där­emot stödde Kristdemokraterna, som an­nars ändrat kurs till en be­tyd­ligt hårdare mi­gra­tions­po­li­tik, familjeåterföreningar. För­änd­ringen lär inte be­tyda nå­gon stor an­storm­ning av nya flyk­tingar, men det är orim­ligt att un­der lång tid stänga små barn ute från en av el­ler båda sina för­äl­drar.

Annons

Nu ska mi­gra­tions­po­li­tiken i sin hel­het ut­redas med hu­vud­in­rikt­ningen att an­passas till de ge­men­sam EU-po­li­tik om det möj­li­gen kan bli enig­het om en så­dan.

Mo­de­raternas Ulf Kristersson hotade för­ra vec­kan med att vägra del­ta i ut­red­ningen, vilket skulle varit unikt för en par­la­men­ta­risk ut­red­ning. Men han be­sinnade sig och har med­delat att M kommer att del­ta, även om par­tiet har kri­tisk mot di­rek­tiven. Det är dock ingen ovan­lig­het, efter­som det nor­mala är att rege­ringen fast­ställer di­rek­tiv till ut­red­ningar på egen hand.

För­hopp­nings­vis be­sinnar sig M ock­så i sak­frå­gorna så att bred enig­het kan upp­nås. Asyl­rätten så­väl som hu­ma­ni­teten måste värnas.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons