Annons

Tingsrätten förlorar miljonbelopp i år

Hässleholm • Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Sveriges domstolar befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Domstolschefer vid fyra av landets större tingsrätter höjer i ett debattinlägg i Dagens Nyheter ett varningens finger för vad framtida budgetnedragningar kan komma att innebära.

”Vi ser med stor oro på den utveckling som nu sker när det gäller de ekonomiska förutsättningarna för oss att bedriva en effektiv och rättssäker verksamhet”, skriver de bland annat.

Annons

Något som Bengt Olsson håller med om.

För Hässleholms vidkommande ser det mörkt ut.

– I år klarar vi oss hyggligt med hjälp av ersättning från Migrationsdomstolen på 1,2 miljoner kronor. Pengar som vi har fått eftersom vi har hjälp förvaltningsrätten att hantera Migrationsdomstolen psykiatriska mål.

– Det är pengar som vi bland annat har använt till att hyra in domare och domstolshandläggare. Den möjligheten kommer att begränsas starkt.

Följden blir att mål kan komma att ställas in och att den så kallade vardagsbrottsligheten får stryka på foten för förtursmål där det sitter folk frihetsberövade. Mål som måste prioriteras.

– Snittet på förtursmålen vid landets domstolar ligger på elva, tolv procent. För oss är siffran 16,9 procent, förklarar Bengt Olsson.

Situationen gör också att bevisläget kan komma att försämras.

– Bevisläget försämras avsevärt när lång tid förflutit från det att ett brott inträffat tills rättsprocessen avslutats, fortsätter Bengt Olsson.

– Det är inte heller bra när rättegångar ställs in. Ett lidande för många människor som går och väntar och kanske känner stor oro.

Hur den ekonomiska situationen i detalj kommer att drabba Hässleholm är för tidigt att säga, men Bengt Olsson fruktar det värsta.

Annons

– Det kan bli tal om drastiska nedskärningar.

Detta i ett läge då landets domstolschefer flaggar för att de stora satsningar som nu görs på polisen och åklagarna går till spillo på grund av resursbrist i domstolarna.

– Riksrevisionen har kritiserat regeringen för dålig helhetssyn och man kan inte göra annat att stämma in i den kritiken, konstaterar Bengt Olsson.

bild 1/2
Lagman Bengt Olsson är oroad över framtiden
– Vi har klarat oss hyggligt hittills, men framöver kan det bli tufft. ARKIVBILD
Tingsrätten i Hässleholm kan tvingas dra ner på personal i tider då målen ökar. ARKIVBILD
Lagman Bengt Olsson är oroad över framtiden
– Vi har klarat oss hyggligt hittills, men framöver kan det bli tufft. ARKIVBILD
Tingsrätten i Hässleholm kan tvingas dra ner på personal i tider då målen ökar. ARKIVBILD
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons