John Taylor, Mick Daly och Håkan Rasmusson har stora planer för Hallåkra gård. Foto: Jakob Hydén

Vin, öl och cider ska ge skånskt dryckescenter

På landet Utanför Börringe, där backlandskapet möter Söderslätt, ligger Lotta och Håkan Hanssons vingård Hällåkra. Med ett nära samarbete med Hönsinge Hantwerksbryggeri och med John Taylors cidersatsning på markerna kan gården utvecklas till ett skånskt dryckescenter.

– Det finns inga gränser för vad det här kan bli. Vi lever i en dryckesregion. Här i de sydvästra delarna av Skåne har det gjorts fruktdrycker sedan gammalt. Men annars är det en ung dryckesregion och det är det som gör det så spännande. Hade jag producerat vin i Provence i Frankrike hade jag varit mera tyngd av traditioner. Så är det inte här. Här är vi fria i tanken, konstaterar Håkan Hansson.

Gården drevs tidigare av Håkan Hanssons föräldrar som ett vanligt lantbruk. I mitten av 1990-talet startade Lotta Hansson ett konferens- och senare även eventcenter och 2003 drog de igång egen vinproduktion. Idag finns här också restaurang med regelbundna vinprovningar.
Paret Hansson började med blå druvor, som Rondo och Regent, men har nu gått över även till Pinot Noir och Pinot Gris och har idag över 10 000 vinstockar.
– Våra viner smakar unikt efter de markförhållanden och det klimat som finns här och det uppskattas av de som kan viner, säger Håkan Hansson.
Verksamheten med restaurang, konferens och event har de dock lämnat över till Joanna Andersson-Kristensson och hennes fästman Mick Daly som är delägare i Hönsinge Hantwerksbryggeri.
– Johanna är kock och sommelier och vi ville starta något eget när Håkan frågade om vi var intresserade av att ta över. Vi bor fem minuter härifrån och tycker jättemycket om det här stället så vi behövde inte fundera länge innan vi sa ja, säger Mick Daly.

Till vinet och ölen kommer det nu även cider. John Taylor, Torun Jorde och Johan Lenason arrenderar mark av Håkan Hansson till sina äpplen. De planerar att expandera sina odlingar framöver och kommer då att behöva ytterligare marker.
– Vår satsning hade inte varit möjlig om inte Håkan hade varit så tillmötesgående, säger John Taylor.
– Jo, men jag förstod att deras satsning på cider var seriös. Det här var inte bara något de fått för sig över en natt, säger Håkan Hansson.
Genom att hjälpas åt och stötta varandra kan Hällåkra utvecklas till en självklar destination för alla med intresse för mat- och dryckeskultur.

– Vi har fokus på närproducerat. Folk älskar närhet till produkten, säger Mick Daly.
– Vi har besökare från hela världen som vill se vad vi gör här. Det ska vara en mötesplats för flera olika aktörer. Vi blir en dryckes-inkubator, säger Håkan Hansson.

Läs På Landet