Ytterligare två kilometer tråd till droppbevattning aska monteras innan anläggningen är klar.
John Taylor har ympat över 800 träd som ska användas när odlingen expanderar.
De här små plantorna ska i framtiden bidra till en äkta skånsk kvalitetscider.
En mängd olika sorter växer på odlingen. I höst gäller det att hitta den rätta mixen när äpplena ska bli cider.
Ytterligare 4-5 hektar ska planteras. ­- Allt det här är möjligt för oss tack vare att Håkan är så tillmötesgående.
Vi producerar inte träd utan äpple. Det här kommer att se ut som en häck. De första åren vill vi klippa så lite som möjligt, för när vi klipper ger det trädet en signal om mer tillväxt och det vill vi inte ha, säger John Taylor.

Här ska drömmen om cider snart bära frukt

På landet Bristen på kvalitetscider blev för mycket för John Taylor. Han bestämde sig för att lösa problemet på egen hand.
I snöstorm åkte han och hämtade hem 1500 trädplantor från England.
I höst är det dags för den första skörden.

– Det jag saknade var smaken av cider från Herefordshire, i västra England. I cidern där finns det tanniner. Svensk cider kan också vara bra. Men den är oftast för söt och smakar bara längst fram i munnen, säger John Taylor.
John Taylor är känd som trädgårdsmästare från tv-programmet Trädgårdstider och för att ha utvecklat slottsträdgården i Malmö under 20 år. Men nu är det fullt fokus på cider. På vingården Hällåkra vid Börringesjön i Svedala kommun växer nu hans, sambon Torun Jordes och tidigare arbetskamraten Johan Lenasons träd. De låga äppelträden har precis blommat.

– Vi har gått igenom den här resan tillsammans. Det har varit fantastiskt. Jag fyller 55 år och borde kanske ta det lugnt, men det vill jag inte. Det är en himla rolig process att lära sig något nytt, säger John Taylor.
Han berättar att de tre kompletterar varandra bra och hade kunnat ge sig på i princip vilket projekt som helst, men att han alltid sökt sig till utmaningar. Att producera brittisk hantverkscider i Sverige var något som folk sa var omöjligt och det triggade John Taylor och de andra till att försöka.
– Vi försökte beställa träd från England, men de vill inte leverera till kontinenten, så då tog vi en lastbil och körde dit. Det var kallt och disigt när vi gav oss iväg. Vi körde först till Rotterdam och tog sedan färjan över till England. Jag försöker tänka på mitt ekologiska fotavtryck, men ibland måste man helt enkelt använda lastbil. När vi kom över till England var det full snöstorm och ingen i England har vinterdäck. Det var kaos. Vi köpte 700 trädplantor och hann precis med färjan tillbaka.

Det kalla vädret var en lyckträff eftersom det avhjälpte stress på rotsystemen. Efter det körde de tillbaka ännu en gång och köpte ytterligare 850 träd.
Så nu växer det ganska ovanliga sorter vid Hällåkra som exempelvis Prince William, Court of Wick, Dabinett och Yarlborough Mill. Men även Cathy som i Sverige är känt som Katja.
– Det är ett efterrättsäpple med mycket socker. Men det är ett godkänt cideräpple. Man brukar tala om fyra smaker när det gäller cider. Det är bittersött, bittert, syrligt och bittersyrligt. Det gäller att kombinera de olika smakerna rätt för att hitta en bra balans.

När frukten mognat plockas den, tvättas, sorteras och mals. John Taylor hoppas på att skörda 4-5 ton frukt vilket skulle kunna ge 2000 liter cider. Namnet på cidern är fortfarande hemligt i avvaktan på besked från Skatteverket.
– Vi väntar på klartecken därifrån och annars så hoppas vi på bra väder. Man måste ha en viss resiliens för att vara lantbrukare och det är det jag är nu. En trädgårdsmästare är ju bara en misslyckad bonde, säger John Taylor och ler.

Läs På Landet