Annons

Naturen, en plats för möten

Bjärnum Skog, fiske, paddling och friluftsliv. För den som kommer från en helt annan kultur kan det vara svårt att förstå nordbornas vurm för att vistas ute i naturen.
Hässleholm • Publicerad 24 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Bussen rullar in på parkeringen vid Möllerödssjön som ligger i utkanten av Bjärnum. Ur bussen rinner en ström av människor som nu ska få bekanta sig med bland annat paddling och fiske i svensk natur.

Men visst finns det även svenskar med bland resenärerna eftersom tanken med projektet är att svenskar och nyanlända ska träffas, umgås och lära känna varandra.

Annons

Det är Cia och Anders Larsson som håller i kvällens aktiviteter. Cia har bland annat jobbat som volontär och med språkkaféer. Anders jobbar inom Skånska Landskap som är en stiftelse som bildades för 15 år sedan av Region Skåne. Uppdraget är bland annat att skydda och utveckla natur- och kulturmiljöer samt att stimulera friluftslivet.

Kvällens träff ingår i ett treårigt integrationsprojekt som har som syfte att bygga broar mellan människor samt att introducera nyanlända i den svenska naturen. Projektet drivs av Skånska Landskap, finansieras av Skogssällskapet och har allemansrätten som en röd tråd. Även Röda korset är med på ett hörn och finansierar vissa delar.

Anders Larsson berättar att många nyanlända inte upplever skogen som lika naturlig och trygg som vi svenskar gör.

– De undrar till exempel över vilka djur som är farliga.

För dem som kommer från andra länder kan skogen vara förknippad med faror som till exempel minor eller farliga djur. Allemansrätten är också något som inte är självklart för en person som aldrig stött på företeelsen. Och en så enkel sak som varför vi har olika färgkluttar på träden kan verka konstigt. Att det handlar om markeringar för våra vandringsleder är inte självklart för alla.

Just den här kvällen får flera stycken prova på att ge sig ut i en kanot. Flytvästarna åker på vilket bara det kan vara en annorlunda procedur. Därefter är det handlaget med paddeln som de ska få kläm på. Det är inte helt enkelt att hålla rak kurs eller att komma ihåg hur man undviker att kanoten välter.

Bengt Granelli är den som för kvällen lär ut fiskandets konst. Hur fiskar man, vad finns det för fisk och var löser man ett fiskekort är några frågor som får svar.

Men vad vore en utflykt i naturen utan mat. Absolut lite tråkigare. Därför var grillarna igång och medhavd mat tillagades.

Cia och Anders berättar att flera scheman spräckts när maten på utflykterna plockats fram. Vår egen snabba ostmacka eller grillade korv har ställts mot andra nationaliteters matsäckar fyllda med rätter som kräver både lång tillagning och extra tid att äta.

– Så nu får maten ta lite mer tid och plats, berättar Cia.

Annons

Röken från grillen ligger tät, solen värmer, sjön glittrar som den bara kan göra en sommardag och skratten är många.

– Naturen är en fin arena att komma i kontakt med varandra, konstaterar både Cia och Anders.

bild 1/12
x
Reem Elsayed, Sedra Ahamie och Mushgan Talal kämpar med flytvästarna.
Integrationsprojekt vid Möllerödsjön. Anders Larsson, Sedra Shamie och Mushgan Talal.
Integrationsprojekt vid Möllerödsjön. Omer Elsayed och Reem Elsayed. Cia Larsson.
Avstånden mellan människor minskar över matlagningen.
Bengt Granelli förbereder fiskeredskapen.
En lång väntan på napp.
Louise Edenklint och Sedigh Alkozay förbereder spetten.
Monica Österström lånar lilla Entsar.
Integrationsprojekt vid Möllerödsjön.
Nahid Obaidi har grillat champinjoner.
Första gången i en kanot.
x
Reem Elsayed, Sedra Ahamie och Mushgan Talal kämpar med flytvästarna.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons