Svårighet med byte av roll efter politiken

Att gå in och ut ur olika yrkesroller är bra och stimulerande, inte minst för en politiker. Att vara en ”broiler” är oftast ingen merit bland väljarna utan man vill ha företrädare som har erfarenhet från arbetslivet.
Men efter politiken då, vad gör en avdankad politiker då? Många går till pr-branschen, antingen som anställd eller genom att starta eget företag. Det gäller främst politiker på riksnivå och frågan är hur framgångsrika de är. Det finns en bild att erfarenheten från politiken är eftertraktad, men i själva verket har många problem att hitta jobb eller uppdrag som de trivs med. Självklart finns många som lyckas bra i sin nya yrkesbana, men under radarn finns de många som hankar sig fram så gott det går.
Att gå från att ”sälja” politik till att marknadsföra sig själv och sin egen kompetens är ett rollbyte som är överraskande svårt för många, inklusive mig själv. Den svenska jantelagen sitter djupare än man kan tro. Man lär sig otroligt mycket i politiken, men det är svårt att kommunicera till dem som inte har kunskap om hur politiskt arbete fungerar. Politiskt arbete är långt ifrån bara att sitta i möten och besluta saker.
I det nya arbetslivet efter politiken ska man plötsligt få potentiella arbetsgivare eller uppdragsgivare att förstå den kompetens man har skaffat sig. Då kan man inte längre gömma sig bakom en politisk ideologi utan måste komma fram som sig själv, vilket kan vara skrämmande och ovant för många.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Letar du efter nytt boende?

Loading ... Loading ...