Erik Ullenhag hoppar av partiledarstriden

inrikes Erik Ullenhag meddelar i en debattartikel på Aftonbladet att han hoppar av striden om partiledarposten för Liberalerna. Därmed lämnas fältet fritt för Nyamko Sabuni.
Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Erik Ullenhag (L). Foto: TT
Erik Ullenhag (L). Foto: TT

Ullenhag anser sig inte ha ett tillräckligt stort stöd i partiet. Han skriver också att han är rädd att hans fortsatta kandidatur skulle bidra till att splittra Liberalerna.

Detta betyder att Nyamko Sabuni står ensam kvar som den nuvarande partiledaren Jan Björklunds möjliga efterträdare.

- Jag önskar dig all lycka till med ett svårt men mycket viktigt uppdrag, hälsar Erik Ullenhag Sabuni i sin debattartikel, men säger samtidigt att han upplever att tonen i debatten varit för hård.

- Ett sista medskick har jag dock till alla aktiva liberaler. Ta hand om varandra. Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. [...] Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender. Vi behöver samarbeta för att gemensamt klara de utmaningar som Sverige står inför.

Det var på måndagen som Liberalernas valberedning valde att nominera Nyamko Sabuni inför det extra landsmötet den 28 juni.

Under veckorna innan beslutet hade 19 lokala förbund ställt sig bakom Sabuni. Endast två, Stockholm och Uppsala, stöttade Ullenhag.

"Hon (Sabuni, reds amn.) har visat visat påtagligt politiskt mod som minister, har ett tydligt ledarskap och kunskap om näringslivet.” skrev valberedningen på SVD debatt.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.