Förbättra samarbeten

Opinion Skåne behöver fler och förbättrade samarbeten kommunerna emellan. Klarar de nya styrena det?
Opinion • Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Behöver verkligen varje kommun en egen simhall? Foto: TT
Behöver verkligen varje kommun en egen simhall? Foto: TT

Kommunernas nya styren har nu suttit i ett halvår och börjar förhoppningsvis bli varma i kläderna. Nya samarbeten har vuxit fram och det kommunpolitiska landskapet ser inte ut som förr.

De skånska kommunerna har en tradition av att arbeta tillsammans och frågan är hur dessa samarbeten mår. Med 33 kommuner är många små och är i stort behov av att hjälpas åt, men det är högst troligt att det inte nyttjas tillräckligt. Det finns få, om ens någon, kommun som inte behöver spara och hitta nya effektiva lösningar och arbetssätt. Då borde samarbeten över kommungränsen utnyttjas betydligt mer än vad som görs.

Det finns etablerad samverkan kring bland annat gymnasieskolor och räddningstjänst, men inte i tillräckligt stor utsträckning och kanske med vissa samarbetsproblem. Som skattebetalare borde det vara angeläget att veta att kommunen man bor i använder sina medel på bästa möjliga sätt. Invånarna känner inte av kommungränserna och även politikerna borde i större utsträckning minska gränsernas betydelse.

Måste varje liten kommun ha en egen simhall eller stor idrottshall? Och om en större kommun behöver bygga en ny anläggning, varför inte lägga den lite närmare grannkommunen och skriva ett samverkansavtal? För några år sedan byggde var och varannan kommun nya arenor, och frågan är hur många som egentligen lönar sig. För Skåne som helhet är det bra med stora arenor för att stora evenemang ska lockas hit, men kanske inte för den enskilda kommunen?

Det finns för mycket intern konkurrens i Skåne, vilket inte är bra för helheten. Region Skånes tillkomst för tjugo år sen har inneburit ökat fokus på samarbete, men samtidigt finns både Kommunförbundet Skåne, ”de fyra hörnen” och tillika fler grupperingar och risken är att det hela tiden dyker upp nya gränssnitt och konkurrenssituationer. Kan det nya politiska landskapet klara att ta krafttag för stabilare samarbeten?

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.