Grundaren av Stå upp för Sverige-gruppen döms

Eskilstuna Den 52-åriga man som grundat Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" har stått åtalad för kommentarer som andra användare skrivit i gruppen. Under tisdagen dömdes mannen i Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

Åtalet mot den 52-årige mannen har uppmärksammats och beskrivits som ovanligt. Eftersom att mannen inte själv har skrivit och publicerat hetskommentarerna i gruppen, blev frågan istället om mannen har brutit mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen, när han låtit rasistiska och kränkande kommentarer stå kvar i gruppen.

Enligt lagen ska den som tillhandahåller sidan ansvara för att förhindra att uppenbart brottsligt innehåll, som barnpornografibrott eller hets mot folkgrupp, förekommer. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.  Lagen har bara tillämpats en gång tidigare, 2007, och då friades den misstänkte till slut av Högsta Domstolen.

Men under tisdagen dömdes 52-åringen i Eskilstuna Tingsrätt – där han stått åtalad för totalt åtta fall av hets mot folkgrupp – till villkorlig dom och 60 dagsböter om 320 kronor.

Beslutet togs på grunden att mannen i sin egenskap som administratör för Facebookgruppen låtit bli att ta bort grovt kränkande kommentarer som andra personer publicerat på sidan, trots att han kände till dessa.