Annons

Grundaren av Stå upp för Sverige-gruppen döms

Eskilstuna Den 52-åriga man som grundat Facebookgruppen \"Stå upp för Sverige\" har stått åtalad för kommentarer som andra användare skrivit i gruppen. Under tisdagen dömdes mannen i Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.
Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Åtalet mot den 52-årige mannen har uppmärksammats och beskrivits som ovanligt. Eftersom att mannen inte själv har skrivit och publicerat hetskommentarerna i gruppen, blev frågan istället om mannen har brutit mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen, när han låtit rasistiska och kränkande kommentarer stå kvar i gruppen.

Enligt lagen ska den som tillhandahåller sidan ansvara för att förhindra att uppenbart brottsligt innehåll, som barnpornografibrott eller hets mot folkgrupp, förekommer. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.  Lagen har bara tillämpats en gång tidigare, 2007, och då friades den misstänkte till slut av Högsta Domstolen.

Annons

Men under tisdagen dömdes 52-åringen i Eskilstuna Tingsrätt - där han stått åtalad för totalt åtta fall av hets mot folkgrupp - till villkorlig dom och 60 dagsböter om 320 kronor.

Beslutet togs på grunden att mannen i sin egenskap som administratör för Facebookgruppen låtit bli att ta bort grovt kränkande kommentarer som andra personer publicerat på sidan, trots att han kände till dessa.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons