Inga nya cupfester för HIF

Sport I fjol tog sig Hässleholms IF hela vägen till Svenska cupens gruppspel efter vinster mot Kristianstads FC och Trelleborgs FF. I år tog det däremot stopp direkt i första omgången när Torn visade sig vara minst en klass bättre.
Sport • Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– De är bättre än oss, men jag tycker det är för stora siffror. Tror de gör fyra mål efter inlägg, och Adam (Larsson) borde tagit tre av deras mål i dag, säger HIF-tränaren Niclas ”Kneten” Lindeqvist.

För två år sedan låg Hässleholms IF och Torn i samma serie och kämpade om seriesegern, men sedan dess har Torn blivit en klass bättre. Till en början var cupmatchen jämn, men efter tio minuters spel tog gästerna över och testade HIF:s målvakt Adam Larsson med en handfull skott.

Deras försök var fruktlösa och istället var det lite oväntat HIF som tog ledningen i den 24:e minuten genom skyttekungen Joel Wedenell. Amen Chehade serverade ett perfekt inlägg som Wedenell var först på. Visserligen räddade gästernas målvakt Felix Jakobsson, men Wedenell kunde peta in returen.

Glädjen blev dock ganska kortvarig för i den 29:e minuten kvitterade Torn genom deras skyttekung Dylan Kosik Sulaiman. Och två minuter efter det stod det 1–2 på tavlan när Andreas Åkerlund nickskarvade in bollen från en misstänkt offsideposition.

Målen hade kunnat sänka moralen i HIF men kvitteringen kom snabbt. I den 34:e minuten blev Tim Ströbeck helt fri efter ett snyggt anfall där Joel Wedenell drog iväg med två försvarare och Gazmend Xhemajli hittade en helt fristående Ströbeck.

– Det är sådan löpningar vi behöver för att avlasta Joel, säger ”Kneten”.

Men Torn skulle återta ledningen och det i första halvleks sista minut. Vänsterbacken Christopher Nilsson hittade med ett inlägg Dylan Kosik Sulaiman mellan HIF:s båda mittbackar, och med en nick satte Sulaiman 2–3.

Direkt i den andra halvleken åkte HIF på en riktig kalldusch när Niclas Lundberg petade in 2–4 på en retur efter nick av Dylan Kosik Sulaiman. Det målet punkterade lite det mesta av HIF:s chanser, och Torn kunde sedan kontrollera händelserna på plan.

– Det är klart att de båda målen gör att vi får lite gamnacke framför allt när det är en cupmatch, men det blir ingen snygg avslutning från vår sida, säger ”Kneten”.

De kunde till och med göra både 2–5 (Niclas Lundberg) och 2–6 (Oscar Ahlgren) innan domaren Dino Demo blåste av.

HIF hade ett par reduceringslägen där Joel Wedenell hade det allra bästa i ett 3-mot-2-läge, men hans avslut gick till hörna istället för mål.

– Hade vi inte släppt in det onödiga 2–3-målet så kanske vi kunde gett dem en match för vi skapade ju lägen och det tror jag vi gjort oavsett, säger ”Kneten”.

bild 1/3
Torns Dylan Kosik Sulaiman fick ostört gå upp och nicka in 2-3 i första halvleks sista minut. Foto: Stefan Sandström
Gazmend Xhemajli försökte skapa oreda i Torns försvar, men han precis om övriga HIF-are hade en tung dag. Foto: Stefan Sandström
Joel Wedenell gjorde 1-0 till HIF i den 24:e minuten och då fanns det hopp om att HIF skulle kunna skrälla. Foto: Stefan Sandström