Stora förhoppningar på ny borgmästare Andraledare

Borgmästarval i enskilda städer väcker sällan stort intresse, men valresultatet i mångmiljonstaden Istanbul kan påverka hela Turkiet. President Erdogans parti AKP förlorade ännu större än i våras, då AKP vägrade acceptera valresultatet. Därför beslutades det efter ett antal turer om omval som alltså ägde rum under söndagen.
Oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu vann en stor seger och Erdogan fann för gott att gratulera till vinsten.
Frågan är hur det ska gå för den nye borgmästaren att ta över styret. Det finns misstankar om att presidenten kommer att inskränka borgmästarens makt på olika sätt. Det kan också finnas skäl att tro att det finns många Erdogan-lojala inom administrationen i Istanbul som tänker göra allt för att sätta käppar i hjulet för den nye borgmästarens ambitioner att förändra.
Eftersom Istanbul är en så stor stad är dess budget också mycket omfattande. Det spelar en stor roll när Turkiets ekonomi är dålig och skapar incitament för presidenten att göra borgmästarskapet besvärligt för CHP och Imamoglu.
Många, särskilt de unga, var emellertid ute och firade valresultatet och sätter stora förhoppningar till Imamoglu, både när det gäller att komma tillrätta med de ekonomiska problemen och att återupprätta demokratin. De hoppas och tror att Imamoglu så småningom kan bli president i Turkiet.

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...