Annons

Beslut upphävs om skjutbuller

Hässleholm Frågan om jaktskyttebanan har varit i fokus många gånger i flera år. Nu är det dags igen. Länsstyrelsen upphäver miljö- och stadsbyggnadsnämndens beslut i mars att upphäva miljönämndens tidigare begränsningar för skjuttider och decibelnivå.
Hässleholm • Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Nio personer överklagade nämndens beslut i mars som miljönämnden beslutade i december förra året som påförde jaktskytteklubben ytterligare tidsbegränsningar samt förbud mot skjutning på hagelbanorna.

De begränsningar för ljudbuller, som fastställdes 2014, hade överskridits och boende i närområdet är störda av det.

Annons

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade att anta Naturvårdsverkets allmänna maxbullerintervall på 65-70 decibel.

Länsstyrelsen, som är väl bekant med jaktskytteklubben vid det här laget, konstaterar att nämndens beslut i mars saknar stöd i bestämmelser och att jaktskytteklubben inte har några detaljerade regler att följa mer än att ljudet inte får överstiga 70 decibel.

Verksamheter vid en skjutbana ska vara tydligt utformade och inte ge utrymme för tolkningar om när och hur det får smälla.

Länsstyrelsen pekar på att en motivering bakom ett beslut gör det lättare för jaktskytteklubben och de närboende att förstå beslutet och att därmed inse om det lönar sig att överklaga.

– Beslutet ska innehålla ordentliga motiveringar, skriver länsstyrelsen. de som överklagat påverkas av beslutet på ett sätt som inte är obetydligt och därför ska det upphävas, skriver länsstyrelsen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons