Bevakningen ökar efter flera bränder

Osby • Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var vid tretiden på natten som Tommy Olofsson vaknade av smällarna.

–Jag trodde först det var inbrott, det har ju varit inbrott tidigare så jag ringde polisen. Sedan började det ryka och en granne hade då larmat räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad. Lägenheterna ovanför pizzerian utrymdes och ett femtontal boende togs emot på äldreboendet Bergfast.

Tommy Olofsson vet inte när han kan flytta in i den rökskadade lägenheten igen.

– Vi väntar barn i juli så vi hoppas det löser sig för både oss och grannen vars lägenhet blev värre skadad än vår.

Centrumledaren Jimmy Ekborg var tidigt på plats dagen efter branden.

Han ville träffa en av delägarna, Charbel Frayje, för att hjälpa honom och hans bror att komma vidare efter branden.

– Tur i oturen är att bröderna har en lokal som de kan fortsätta att bedriva verksamheten i, säger Ekborg.

– Jag åkte direkt till kommunhuset och skaffade alla papper som skulle fyllas in för att kunna flytta restaurangverksamheten nu i dagarna.

– Vi är måna om att en sådan omtyckt verksamhet ska kunna fortsätta.

Charbel Frayje berättar med hjälp av tolk att de framgångsrikt har drivit pizzerian i fyra år. De slog ihop verksamheterna Puben och Pizzaboden som fick namnet Elibós.

Kommunledningen med kommunalrådet Niklas Larsson (C) i spetsen hade under onsdagsförmiddagen ett möte med polisen och vaktbolag för att stämma av situationen.

Det mötet mynnade ut i att kommunen nu förstärker den nattliga bevakningen i samhället.

Även polisen förstärker sina resurser. Kommunpolis Rolf Paimensalo kan inte kommentera om de senaste bränderna i samhället har något samband. För några dagar sedan brann två bilar på en garageuppfart. Bilbränder har också förekommit tidigare.

– Den tekniska undersökningen får visa vad som har hänt. Men allmänheten behöver inte känna någon oro. Vi är intresserade av de som kan ha sett något som kan sättas i samband med branden.

I nuläget rubriceras branden som misstänkt mordbrand.

– En sådan rubricering gör man vid praktiskt taget alla bränder. Det behöver inte betyda att det är en anlagd brand, förklarar Paimensalo.

Mordbrand är ett så kallat allmänfarligt brott som innebär avsiktligt anlagd brand som hotar liv, hälsa eller egendom.

bild 1/2
Centrumledare Jimmy Ekberg med en av delägarna till den nerbrunna pizzerian, Charbel Frayje. De står framför den lokal som nu ska ersätta den nerbrunna restaurangen.
Pizzerian blev totalt utbränd. Foto: Maja Ögren Andersson
Centrumledare Jimmy Ekberg med en av delägarna till den nerbrunna pizzerian, Charbel Frayje. De står framför den lokal som nu ska ersätta den nerbrunna restaurangen.
Pizzerian blev totalt utbränd. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.