Annons

Bokfestival med något för alla

Kultur och Nöje Lite färre författare men en större mix av programpunkter. Så kan man sammanfatta programmet för den 21 upplagan av Kristianstad Bokfestival.– Vi hoppas kunna locka olika målgrupper, säger Eva Fridlund, som är festivalsamordnare tillsammans med Ulrika Thorsson.
Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Bokfestivalen, som i år har temat ”Genom dina ögon” och fokuserar på läsaren upplevelse och konsten att se med vårt inre, drar igång torsdagen den 5 september.

Bland författarna som kommer återfinns namn som Göran Greider, aktuell med den poetiska självbiografin En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande, Aase Berg, Åke Edwardsson, Lina Wolf, Julie Lindahl och Maja Hagerman för att nämna några.

Annons

Totalt medverkar ett 20-tal författare och allt från rockgruppen Kiss till ålar ska avhandlas på de olika scenerna i Kulturkvarteret.

Vad ser du själv mest fram emot på ert program?

– Jag är väldigt nyfiken på invigningskvällen som vi kallar Framtidens förmågor, med ståuppkomikern Hampus Algotsson som är härifrån Kristianstad, två unga kvinnor, Sharon Elbaz och Karro Zander, som debuterar med en bok och trubaduren Sergio Henriquez som ska spela inne på bibblan. Det blir själva invigningen och sedan går vi över till Linda Skugge, som ska prata om sin nya novellsamling Äktenskap – sex berättelser, om äktenskapets vedermödor. Det tror jag blir väldigt spännande, säger Eva Fridlund.

Även storbokscirkeln Hela Kristianstad läser, med Kristina Ohlsson, är hon stolt över.

– På Kulturnatten i slutet av maj gick startskottet när vi började dela ut novellen Ett testamente från helvetet. 700 ex var beställda och det finns inte många kvar, vilket vi tycker är roligt. Tanken är att man läser den och sen kommer på lördagsförmiddagen när Kristina Ohlsson är här och samtalar med bibliotekarien Cecilia Lindgren om boken, säger Eva Fridlund.

Bokfestivalen har förstås ett alldeles särskilt program för de allra yngsta läsarna, på Stadsbiblioteket. Det invigs på lördagen med att ett tårtkalas för att fira att det gått 100 år sedan Lennart Hellsing föddes. Författare som Johan Anderberg, tidigare barnprogramledare, Katarina Genar, som skriver mysrysiga kapitelböcker och Ingela Korsell, som är en av författarna bakom fantasy-bokserien Pax, prisutdelning i bokfestivalens novelltävling och Sommarbokenkalas är andra inslag under dagen.

Bokfestivalen brukar besökas av mellan 4 000 och 5 000 besökare och som vanligt blir det även bokbord på stan under lördagen.

Kristianstad Bokfestival pågår den 5-7 september.

bild 1/2
Lina Wolff, aktuell med nya romanen Köttets tid, kommer också.  Foto: TT
Göran Greider är en av författarna som medverkar i Kristianstad Bokfestival. Foto: TT
Lina Wolff, aktuell med nya romanen Köttets tid, kommer också.  Foto: TT
Göran Greider är en av författarna som medverkar i Kristianstad Bokfestival. Foto: TT
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons