Sandra Anderberg, projektledare på Hovdala slott, ser fram emot stt lyssna på slottets berättaraftnar. Varje år försöker hon få till en spännande mix av personer, som har olika kunskaper och erfarenheter att dela med sig av.

Händelserik sommar på slottet

HOVDALA Det är en spännande sommar som väntar ute på Hovdala slott. På onsdagskvällarna fylls den natursköna slottsgården av nyfikna besökare när slottets berättaraftnar drar igång.
Samtidigt finns det massor av aktiviteter för såväl stora som små för den som vill spendera dagen i slottsparken.

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

Hovdala slotts berättaraftnar har varit igång sedan 90-talet och är ett uppskattat inslag bland alla sommaraktiviteter som står till buds i kommunen.
Enligt Sandra Anderberg, programansvarig på Hovdala slott, kommer många stammisar tillbaka år efter år. Inför säsongen försöker de få besökare med en mix av olika ämnen, nationellt såväl som lokalt.

Den gemensamma nämnaren är att gästerna ska ha något intressant att berätta.
– I år har vi allt från en före detta ärkebiskop till en zombieöverlevnadsexpert, berättar Sandra Anderberg, som försöker boka in människor som aldrig tidigare varit på slottet.
– Eftersom vi kört på så många år nu börjar det bli svårt. Men det är roligt!
Sex onsdagskvällar i sommar öppnar alltså Hovdala slott upp borggården för berättartörstande besökare. Biljetter går att köpa på plats och ett fåtal bänkar ställs ut i den förhoppningsvis värmande kvällssolen. Skulle det bli regn flyttas evenemanget till logen strax intill.
Utöver de omtyckta och välbesökta berättaraftnarna, har Sandra Anderberg med kollegor en fartfylld sommar framför sig med många spännande aktiviteter för stora och små.

För tredje året i rad arrangeras Sommar i Orangeriet, där musik varvas med historier i den lilla rosa byggnaden.
Stämningen är intim och mysig med endast levande ljus som belysning. Enligt personalen har nyfikna människor redan ringt och velat boka plats till kvällsevenemanget.
– Eftersom orangeriet är så litet har vi bara 50 platser, berättar Sandra Anderberg.
Det är emellertid viktigt att det inte alltid är något som står på, så att besökare kan åka ut till slottet och njuta av stillheten och grönskan, menar Sandra.
För familjer finns det leksaker för utomhuslek att låna i butiken och akvarellmålningskorgar för att upptäcka och uppskatta naturen runt omkring.
– Folk känner sig hemma här – de har picknick, strosar runt i parken och visar upp slottet för sina gäster. Alla i Hässleholm har en relation till Hovdala, avslutar Sandra.
Sofia Åström

Dagens fråga

Letar du efter nytt boende?

Loading ... Loading ...