GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Invigning av ny lägerplats

Hässleholm • Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tisdagen bjöd på invigning av den nya lägerplatsen ”Mellan skymning och gryning”, belägen vid Hovdala Trähus. Mitt i björkdungen framför trädhuset ståtar numera två nybyggda vindskydd tillgängliga för uthyrning.

– Syftet är att det ska skapa intresse, likt palmen på stranden i resebroschyren, säger Bjarne Öhrling, projektledare i Hässleholms kommun, om nybygget som förhoppningsvis ska bidra till ökad turism.

De två vindskydden går under namnen Birk 1 och Birk 2, det fornnordiska namnet för björk, och med anledning av det gick invigningen i björkens tecken. Förutom vindskyddens placering bjöds det på björksav till dryck och man hade pyntat med björkris.

– Det är en unik formgivning som smälter in i naturen, sa Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens första vice ordförande, under sitt invigningstal.

Även vindskyddens utformning hyllades.

– Det är ju snarare övernattningsstugor, sa Annika Kruuse, från Region Skåne, under sitt tal.

Stugorna är ritade av arkitekten Karin Hvid Rydell.

– De är helt speciella för denna platsen. Det är det som heter Genus loci, platsens ande, som är jätteviktigt för god arkitektur. Om man inte förhåller sig till platsen blir det som ett ufo som har landat, men de hör hemma här, säger Hvid Rydell.

Vindskydden kommer vara bokningsbara på kommunens hemsida.

– Då bokar man dem från 16 på eftermiddagen till 9 morgonen efter. Man bokar dem en natt och det kostar 200 kronor, säger Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

De två vindskydden rymmer tre-fem vuxna vardera och bygget har pågått sedan i vintras.

– De byggdes inomhus. Med en stor kranbil satte vi sedan dem på plats och sen satte vi på fasaden här ute, säger Lars-Erik Williams, kommunekolog.

Förutom Birk 1 och Birk 2 kommer ytterligare två vindskydd att byggas upp i området, Ronja 1 och Ronja 2. Dessa är i sin tur bönformade och kommer vara drygt dubbelt så stora, då de istället kommer rymma sex-åtta sovplatser. Bygget av Ronja 1 pågår och beräknas vara klart till hösten, medan det inte finns någon direkt tidsplan för Ronja 2.

– Den kommer på plats när vi löst finansieringen, säger Lars-Erik Williams.

Kostnaden för de två nyinvigda vindskydden, samt det som byggs just nu, uppgår i dagsläget till 690 000 kronor. Kommunstyrelsen har där bidragit med 350 000 kronor medan resten av pengarna kommit via LONA-bidrag från länsstyrelsen samt bidrag från Region Skåne.

– Det är ju ett pågående projekt, så det vet man inte riktigt, säger Bjarne Öhrling om slutkostnaden.

Tanken är att Birk 1 och Birk 2 kommer kunna hyras från och med nästa vecka, men exakt när de öppnar upp för uthyrning kommer kommunen meddela längre fram. Förhoppningen är att de till hösten, förutom övernattning, ska användas av skolklasser och företag på dagarna.

– Det är ett försök, så vi får prova oss fram, säger Bjarne Öhrling.

4 bilder
Så här ser de ut inuti.
Foto: Stefan Sandström
Birk och Birka har redan invigts.   Foto: Stefan Sandström/ARKIV
Det stormar kring vindskydden på Hovdala. Foto: Arkiv
Många nyfikna lockades till invigningen. Foto: Stefan Sandström
Så här ser de ut inuti.
Foto: Stefan Sandström
Birk och Birka har redan invigts.   Foto: Stefan Sandström/ARKIV
Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.