Annons

Lodjur dödade får i Skåne

Osby Under midsommarhelgen dödades en fårtacka i närheten av sjön Immeln i Osby kommun. Enligt Länssytrelsens viltdjurshandläggare är det ett lodjur som rivit fåret.
Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Helgens lodjursangrepp i Osby kommun tillhör inte vanligheterna. Foto: Scanpix
Helgens lodjursangrepp i Osby kommun tillhör inte vanligheterna. Foto: Scanpix

På måndagen får Tom Espgård, viltdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Skåne, ett samtal från en djurägare i Osby kommun. Han berättar att under helgen har ett av hans får dödats.

Tom Espgård åker till platsen för att besiktiga skadorna på den döda tackan. Efter att ha analyserat hur angreppet har gått till, var betten sitter och hur djuret har ätits, kan han konstatera att ett lodjur dödade tackan.

Annons

- Varje art har olika angreppssätt. Lodjurets attack är distinkt med ett bett högt upp i halsen, ofta ovanför struphuvudet, där de sedan håller kvar tills djuret är dött. Så angriper inte varg eller något annat rovdjur. Det här var ett typiskt lodjursangrepp, säger Tom Espgård.

Tom Espgård förklarar att lodjursangrepp som detta inte direkt är vanliga i Skåne, utan det rör sig om enstaka eller i vissa fall ett par attacker om året. Men den lokala lodjursstammen har ökat på senare år.

- Vi har sett en ökande kurva av lodjur i Skåne, och enligt en grov uppskattning har vi ett femtontal som rör sig i främst de norra delarna av länet, säger Tom Espgård och fortsätter:

- Lodjuren rör sig över väldigt stora områden. De kan vara i Blekinge första dagen, Kronoberg andra dagen och i Skåne den tredje. Det kan handla om så mycket som 30 000 hektar, så det är stora områden.

Lodjuret är en problematisk jägare för djurägare eftersom att det är svårt att stänga ute det smidiga kattdjuret från sina betesmarker.

- Om vi tar exemplet varg är det effektivt att sätta upp fårnät i kombination med elstängsel, då håller man vargen ute. När det gäller lodjur är det svårare att jobba med förebyggande åtgärder. Vad man kan göra är att öka närvaron och spendera mer tid på fälten, säger Tom Espgård.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons