Annons

Första EM för Rönningdal

Sport Hässleholmstjejen Emilia har ett intensivt tävlingsprogram framför sig.
Sport • Publicerad 27 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Emilia Rönningdal i landslagsdressen. Snart åker hon till Kazan där junior-EM äger rum 3–7 juli. Foto: Stefan Sandström
Emilia Rönningdal i landslagsdressen. Snart åker hon till Kazan där junior-EM äger rum 3–7 juli. Foto: Stefan Sandström

Ja, trots att 16-åriga Emilia Rönningdal alltså skall representera Sverige i junior-EM i Kazan är det kanske Sum-sim som hon ser allra mest fram emot.

– Det är den absolut roligaste tävlingen. Det är så roligt att se de små, jag har alltid sett upp till de stora och nu är jag själv störst, berättar hon och fortsätter:

Annons

– Det kommer att kännas lite tråkigt att lämna det.

Rönningdal har försiktiga förväntningar för sommarens tävlingar men hon erkänner att hon är en av favoriterna åtminstone på Sum-sim.

– Där borde jag kunna vinna. Men jag vet ju inte hur trött jag kommer att vara efter de tidigare tävlingarna, säger hon.

Den allra första tävlingen som väntar är SM i Malmö där Rönningdal inleder sina första försök i morgon förmiddag. I paradgrenen 200 meter frisim har hon åttonde bästa anmälningstid och bland juniorerna är hon trea.

– Jag siktar på en finalplats i alla fall och vill gärna sätta pers, säger hon.

En av Emilia Rönningdals fördelar på SM är att hon känner banorna på Lindängsbadet i Malmö som sin egen bakficka. Här har hon bland annat deltagit i Sum-sim två år i rad.

– Jag kan djupet, temperaturen, hur långt det är mellan linorna...

Motståndet är däremot tufft. Bäst i Sverige på 200 meter frisim är självaste Sarah Sjöström med en anmälningstid tio sekunder bättre än Rönningdals.

Lätt kommer det heller inte att bli i Kazan, Ryssland, dit hon åker efter SM.

– Jag vet inte alls hur det kommer att vara men jag skall göra mitt bästa. Jag vet hur svårt det är att ta sig till final, säger Rönningdal och tillägger:

Annons

– Det brukar gå bra om jag har tränat rätt. Jag vet att jag kommer att lära mig väldigt mycket.

Och på sistone har det varit fullständigt fokus på just att träna rätt.

– Nu har jag börjat toppa och köra lite lättare träning. Men jag har kört hårt inför, det brukar jag göra, säger hon.

Just nu befinner sig Emilia Rönningdal i Helsingborg där hon bor. Men kärleken till moderklubben S71 (som hon fortfarande representerar) försvinner inte och hon avser att bli kvar i S71 och fortsätta träna både i Helsingborg och Hässleholm.

– Det är lite olika, det är två helt olika typer av träning. Men det är kul att komma hem och få träffa folk igen, säger hon.

Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons