Stora planer för Lekoseum

Osby Cecilia Billing presenterade förslaget på hur Lekoseum ska kunna utvecklas vid kommunstyrelsens senaste sammanträde.
Osby • Publicerad 27 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Projektet ”Besöka Osby” vill utveckla Lekoseum i Osby.                                                                                                                                           FOTO: ARKIV
Projektet ”Besöka Osby” vill utveckla Lekoseum i Osby. FOTO: ARKIV

Cecilia Billing presenterade förslaget på hur Lekoseum ska kunna utvecklas vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. Hon är projektledare för ”Besöka Osby”, som är ett leaderprojekt, som stiftelsen Lekoseum driver.

Det startade i maj förra året. Projektet har fått närmare 600 000 kronor för att lägga fram ett förslag på hur verksamheten skulle kunna se ut i syfte att stärka Osbys identitet.

Cecilia Billing har tillsammans med verksamhetsledaren för Lekoseum, Solveig Nordh, utforskat möjligheter att skapa ett centrum för olika verksamheter. Bland annat har de gjort en studieresa till Ravensburg i Tyskland, som köpte Brio 2015.

Men de har även gjort studiebesök på flera andra ställen som Junibacken i Stockholm. Arkitekten Hans Gösta Hansson har anlitats för att göra skisserna, som Cecilia Billing visade för kommunstyrelsen strax före midsommar.

Cecilia Billing presenterade även ett förslag på tillbyggnad av Lekoseum med bland annat en så kallad ”Black box”. Den ska fylla Lekoseums behov av ta emot studiebesök, ge föreläsningar och kunna visa film för barn med mera.

– Lekoseum är Osbys största turistattraktion med 50 000 besökare per år, säger Cecilia Billing. Det antalet kan dubbleras och vi kan bli ett barnkulturcentrum.

Tanken med redovisningen var att informera kommunstyrelsen så att den kan fundera på investerings- och driftskostnader.

I diskussionen som följde efter Cecilia Billings redovisning hördes röster om att hitta andra finansiärer än kommunen, kanske bygga en bro mellan Lekoseum och Medborgarföreningen i Osby och att det är angeläget att behålla besöksnäringen och förvalta kulturarvet till nästa generation.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.