Annons

För­sik­tig Sabuni vald

Le­da­re Nyamko Sabuni var för­sik­tig med nya po­li­tiska ställ­nings­ta­gan­den i sitt första par­ti­le­dar­tal. Hon vet att hon be­höver ena det splittrade par­tiet.
Opinion • Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Nyamko Sabuni ef­ter­träder Jan Björklund. 	             Foto: TT
Nyamko Sabuni ef­ter­träder Jan Björklund. Foto: TT

Som väntat valdes Nyamko Sabuni en­häl­ligt till ny par­ti­le­da­re för Liberalerna på det ex­tra lands­mö­tet. De båda mot­kan­di­daterna i den må­nads­långa ”val­rö­rel­sen” höll tal före valet och upp­manade till upp­slut­ning bak­om Sabuni. Hade Erik Ul­len­hag fram­stått som lika en­ga­ge­rat ideo­lo­gisk un­der den gångna må­naden som på lands­mö­tet hade han haft större chanser att kon­kur­rera.

Nyamko Sabunis första tal som par­ti­le­da­re var mer ned­tonat. Hon är med­ve­ten om att åt­min­sto­ne en tred­je­del av par­ti­med­lemmarna hell­re velat se Ul­len­hag som Jan Björk­lunds ef­ter­trä­da­re. Där­för be­to­nade hon att ja­nu­a­ri­av­talet ligger fast. L är lo­jalt un­der för­ut­sätt­ning att Ste­fan Löfven le­ve­rerar en­ligt av­talet.

Annons

I öv­rigt nämnde hon fö­re­tagens kon­kur­rens­kraft, forsk­ningen och kli­matet som vik­tiga ar­bets­upp­gifter. Mer över­ras­kan­de var att hon starkt be­to­nade ut­ma­ningarna inom sjuk­vården. Här kan anas en stra­te­gi att kon­kur­rera med Ebba Busch Thor om väl­ja­re. Det kan lyckas när det nu verkar som om Eb­bas po­pu­la­ri­tet re­dan ”peakat”. Om det om­rå­de där Sabuni gjort sig mest känd, in­teg­ra­tions­po­li­tiken, sade hon in­gen­ting i talet.

Jan Björklund höll sitt sis­ta tal som par­ti­le­da­re efter tolv år på posten. Det in­ne­bär att bara Ber­til Oh­lin varit par­tiets le­da­re läng­re tid - im­po­ne­ran­de.

Björklund på­minde om att när han blev po­li­ti­ker på hel­tid, som bor­gar­råd i Stockholm 1994, var fram­tids­tron ut­bredd ef­ter murens fall någ­ra år ti­digare. Det glo­bala vär­der­ings­skiftet då var li­be­ralt. Men ef­ter fi­nans­krisen 2008 och sam­man­brottet i Mel­lan­ös­tern åren därefter har krisen lett till mot­gångar för li­be­ra­lismen och fram­gångar för po­pu­lister.

Det gör att Sabunis upp­gift är svår. För att lyckas krävs den enig­het bak­om henne som både hon själv och många på lands­mö­tet verkar med­ve­tna om. Att hon direkt lät utse sina förtrogna Johan Pehrsson till ny gruppledare och Juno Blom till partisekreterare ändrar inte det intrycket.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons