Hellstrand först ut på plan

Kultur och Nöje Först ut på Torsjö Lives scen på lördagen är Staffan Hellstrand.– När jag såg speltiden tyckte jag först att det var lite tidigt, men nu tycker jag det är ganska bra, säger den fotbollsfrälste artisten som inte gärna vill missa damernas kvartsfinal i fotbolls-VM, med avspark klockan 18.30.
Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Att han svängt beror förstås på att Sverige spelat sig till kvartsfinal i fotbolls-VM och möter Tyskland just i kväll med avspark klockan 18.30.

För är det något Staffan Hellstrand brinner för, utöver musik, är det fotboll. Och vem vet, kanske är det till just Staffan Hellstrands musik de svenska damerna laddar upp inför matchen?

– Jag tror att många av spelarna inte ens var födda när Lilla Fågel Blå kom. Men Peter Gerhardsson, som är svensk förbundskapten, är ett stort fan och har dykt upp på rätt mycket konserter genom åren. Han har också berättat att de alltid laddade med min musik i Hammarbys omklädningsrum när han spelade där och det är ju kul, säger Staffan Hellstrand.

Under sin långa karriär har han hunnit med mer än de flesta – från starten med det symfonirockinfluerade bandet Dimmornas Bro, via SH!, som på 80-talet släppte hyllade album som Svarta Violer och Söndag, till en solokarriär då han haft hitlåtar som Lilla Fågel Blå, Bilder av dig och fotbollslandslagets officiella EM-låt Explodera. Han har också skrivit låtar åt andra artister, som Idde Schultz som fick en monsterhit med hans Fiskarna i havet.

Senaste albumet Svaret på allt kom i april förra året och just nu är han, som vanligt, i studion och jobbar med nästa projekt.

– Jag jobbar på ett slags temaplatta, för första gången, säger han.

Idén till albumet fick han när han flyttade in på Nürnbergbryggeriet i Stockholm för ett par år sedan fick han reda på att ett mord hade begåtts här 1836.

– Det var en dräng som kom hit från Horns socken i Östergötland och fick jobb. Han blev väldigt misshandlad av sin arbetsgivare, man fick nämligen slå sina anställda på den tiden enligt svensk lag. Till slut blev han förbannad och slog ihjäl sin husbonde. Han blev gripen sex dagar senare och sedermera halshuggen på Hammarbyhöjdens galgbacke och det här har jag vävt en historia kring, med sånger som i princip är färdigkomponerade. Det blir en platta i modern folkrockanda. Nu ska jag bara spela in det också. Det finns en del planer på en föreställning också, men inget är klart än, berättar Staffan Hellstrand.

När man tittar på din karriär känns det som att du växlat mellan musikaliska uttryck och du har jobbat med vitt skilda personer, från Bodil Malmsten och Idde Schultz till garagerockbandet The Nomads. Har du haft en plan eller särskild strategi?

– Nej, det har inte funnits någon långsiktig plan alls, utan jag går efter vad jag känner för i stunden och jag tycker det är kul att prova på nya grejer. Ofta har jag en dialektisk process så har jag gjort en väldigt rockig platta med The Nomads vill jag göra något akustiskt efter det. Jag har nog ett behov av att inte bara fortsätta i samma hjulspår, säger Staffan Hellstrand.

Även om musikbranschen har förändrats radikalt sedan han debuterade finns det en sak som är precis densamma som då.

– Att spela live är lika roligt varenda gång. Det spelar ingen roll vilket ”mood” man är i innan eller efter – men så fort man står där på scen känner man att det här är livet.

I eftermiddag står han alltså på scenen på Torsjö Live och drar igång dagens festligheter, tillsammans med ett meriterat gäng musiker han spelat mycket med: Magnus ”Norpan” Eriksson på trummor, Fredrik Blank på gitarr och Martin Tronsson på bas.

– Publiken kommer att få höra låtar från en stor del av min karriär, både kända och mindre kända, lovar Staffan Hellstrand.

Och Lilla Fågel Blå?

– Den finns ju där. Jag tycker det är en bra låt, och ganska djärv för att vara en hit från den tiden när det inte gjordes speciellt mycket gitarrockhits. Jag kan inte påstå att jag älskar att repa den, men jag gillar att spela den live. Den framkallar alltid bra reaktioner från publiken så jag är glad att jag har den. Det brukar bli bra drag, säger Staffan Hellstrand.

Matchen mellan Sverige och Tyskland då? Hur går det?

– Det är väl ganska dåliga odds för Sverige, vi har inte slagit dem sen -95 i ett mästerskap. Men, bollen är rund som man brukar säga, säger Staffan Hellstrand och skrattar.

bild 1/2
Staffan Hellstrand är en fotbollsfrälst rocktrubadur. 2000 skrev han den officiella svenska EM-låten Eplodera och sjöng in den tillsammans med bland andra Magnus Hedman och Kenneth Andersson från svenska landslaget. Foto: TT
Staffan Hellstrand gillar att spela live. – Så fort man står där på scenen känner man att det här är livet, säger han. Foto: Jann Lipka
Staffan Hellstrand är en fotbollsfrälst rocktrubadur. 2000 skrev han den officiella svenska EM-låten Eplodera och sjöng in den tillsammans med bland andra Magnus Hedman och Kenneth Andersson från svenska landslaget. Foto: TT
Staffan Hellstrand gillar att spela live. – Så fort man står där på scenen känner man att det här är livet, säger han. Foto: Jann Lipka
Fakta:

Spelschema idag:

Kl 15.00: Området öppnar

Kl 15.20: Staffan Hellstrand

Kl 16.20: Dotter

Kl 16.50: Hildur Höglind

Kl 16.55: Kimberly Nicholas

Kl 17.20: Dan Hylander & Raj

Montana Band

Kl 18.30: Pernilla Andersson

Kl 19.20: Mats Gunnarsson

Kl 19.45: Molly Sandén

Kl 20.55: Mattias Olofsson

Kl 21.45: Eagle-Eye Cherry

Kl 22.55: Baskery

Kl 23.15: Toxic Boogie

Kl 23.50: Familjen

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.