Hässleholm Bullernivån är satt till 65 decibel. Hagelskytte är förbjudet. Skjutning får endast ske under fastställda tider. Det är nu reglerna för den omdebatterade jaktskyttebanan på Röinge efter beslut av länsstyrelsen
Hässleholm • Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Framöver är hagelskytte förbjudet på jaktskyttebanan i Röinge, fastigheten Röinge 7:3.

Övrigt skytte får endast ske under fastställda tider. 65 decibel (dBAI) är det riktvärde för buller som angavs i miljönämndens beslut från 1997.

– Det ligger helt i linje med Naturvårdsverkets allmänna råd avseende stora skjutbanor och länsstyrelsens dom i ärendet, enligt miljöchef Sven-Inge Svensson.

Det är också innebörden i det beslut angående jaktskyttebanan i Röinge som dåvarande miljönämnd tog i december 2018.

Detta är åter de gällande reglerna för jaktskyttebanan.

Orsaken är att länsstyrelsen på onsdagen meddelade att man upphävt beslutet i miljö- och stadsbyggnadsnämnden från mars 2019.

Det beslutet upphävde då det beslut som togs av miljönämnden i december 2018.

Men detta beslut i miljö- och stadsbyggnadsnämnden (mars 2018) var allt för dåligt motiverat, enligt länsstyrelsen som alltså upphävt beslutet efter att beslutet överklagats.

– Gränsen 65 decibel gäller stora jaktskyttebanor, vilket Röinge är, konstaterar miljöchef Sven-Inge Svensson efter att tagit del av länsstyrelsens senaste beslut.

Miljöchefen menar att det beslut som togs av miljönämnden i december 2018 var, och är, ett väl avvägt beslut med hänsyn taget till både boende och jaktskytteklubb och miljölagar.

Tidningen har sökt representanter för jaktskytteklubben för en kommentar.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.