Partiledarbytet påverkar inte lokalt

Hässleholm • Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I tisdags meddelade Erik Ullenhaag om sitt beslut att avsluta sin kandidatur för partiledarposten för Liberalerna. Detta efter att stöd från partiet inte ansågs tillräckligt. Nyamko Sabuni kommer därför troligen bli vald Liberalernas nästa partiledare.

Debatten om ny partiledare har varit splittrad i partiet och efter beskedet om Ullenhaags avhopp beslutade många gamla medlemmar att lämna partiet i protest. Anledningen är att Ullenhaag och Sabuni anses ha olika ideologiska inriktningar inom liberalism, vilket med rollen som partiledare kommer påverka Liberalernas framtida riktning.

Enligt John Bruun (L), gruppledare i Kommunfullmäktige för Liberalerna här i Hässleholm, har det även funnits olika uppfattningar lokalt. Däremot skulle han inte se det som en splittring i partiet.

Själv röstade John Bruun inte för Nyamko Sabuni som ny partiledare eftersom han hade velat se en socialliberal riktning, vilket han tycker Sabuni avviker från.

— Jag hade velat se att vi hittar tillbaka till rötterna, nu har det varit en kraftig högerriktning men det är bara att göra det bästa av situationen, säger John Bruun.

Kommer detta byte påverka på lokal nivå?

— Nej, jag tror inte det kommer ha någon påverkan, vi kommer bara köra på som vanligt, säger John Bruun.

Under sina år som medlem i partiet har han varit med om fyra olika partiledarbyten sedan Bengt Westerberg.

— Det är mer praktisk politik på kommunnivå och inte så mycket ideologi, säger John Bruun,

bild 1/2
Nyamko Sabuni blir Liberalernas nya partiledare. Foto: Lars Johansson/Arkiv
John Bruun (L) ville se en socialliberal riktning. Foto: Maja Jakobsson/Arkiv
Nyamko Sabuni blir Liberalernas nya partiledare. Foto: Lars Johansson/Arkiv
John Bruun (L) ville se en socialliberal riktning. Foto: Maja Jakobsson/Arkiv
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.