I förra veckan tog miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslut att inte tillåta förskoleverksamhet i Tureholmskyrkans lokaler.
Det trots att det sedan 1992 har bedrivits kommunal förskola i Tureholmskyrkan. En verksamhet som nu flyttat in i den nya förskolan.
– När kommunen inrättade förskoleverksamhet i lokalerna var det ingen anmälningspliktig verksamhet, därför har förskolan funnits kvar, förklarar miljöchef Sven-Inge Svensson.
Men nu när Tureholmskyrkan ville använda lokalerna till en egen förskoleverksamhet för 30 barn i åldrarna 1-5 år, sade nya miljö- och stadsbyggnadsnämnden nej.
Orsaken är att företaget Backer HBV AB efter beslut i länsstyrelsen 2015 omfattas av bestämmelserna om lagen om skydd mot olyckor (LSO).
Det med anledning av att företaget bland annat lagrar ammoniakgas i en 47 kubikmeter stor cistern 230 meter från aktuella förskolans gård, och gasol i en större cistern. Tillsynsmyndighet för denna typ av anläggning är räddningstjänsten.
Så sent som 2015 godkändes en tillfällig utökning av förskolan då man visste att en ny förskola var under projektering.
Enligt miljöchefen Sven-Inge Svensson fanns vid det senaste beslutet i miljö- och stadsbyggnadsnämnden uppgifter om ett utsläpp av ammoniakgas i augusti 2018. Det var en orsak till att nämnden inte ville tillåta en ny förskoleverksamhet i Tureholmskyrkan.
– Vi kan inte med gott samvete säga ja till förskola i Tureholmskyrkan med tanke på närheten till tankarna, menar han.
Stadsbyggnadsförvaltningens chef Jan Karlsson bekräftar att företagets båda tankar kan vara ett bekymmer med tanke på att Hässlehem planerar för nya bostäder på Ingenjörsgatan i Sösdala. Där Hässlehem rev en fastighet för många år sedan.
– Byggplaner får prövas när de kommer upp i nämnden, säger han.
Jan Karlsson ställer frågan om företaget har behov av de två tankarna i sin nuvarande produktion. Han konstaterar också att ett läckage från en ammoniaktank är allvarlig.
Christer Fredriksson, vd på Backer, skriver i ett mejl till tidningen att ”Backer är väldigt angelägna om att minimera riskerna för utsläpp från anläggningen i Sösdala”.
Han skriver också att företaget för närvarande arbetar tillsammans med räddningstjänsten för att ”ytterligare säkerställa detta”.
Räddningstjänstens verksamhetschef Melissa Millbourn bekräftar att ett möte med företaget ska ske inom en snar framtid.
Hon konstaterar att det även ligger bostäder runt om företaget, inom ett riskområde, och att det är företaget som bär risken och därför måste vidta åtgärder.
– Företaget har genomfört en riskanalys där de lyft upp risker för närområdet, men inte föreslagit några åtgärder, säger hon och berättar att hon tidigare genom sitt arbete aldrig träffat på liknande tankar som saknat någon form av skydd.
Vid det kommande mötet med företaget ska hon föreslå flera olika skyddsåtgärder som kan minimera olycksriskerna.
Hon påpekar också att företaget sedan 2015 är klassat som farlig verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor, LSO.
– Det är nu företaget som måste bära kostnaden för att göra anläggningen säker, avslutar Melissa Millbourn, chef för räddningstjänsten i kommunen.