Annons

För­has­tat le­gi­ti­ma­tions­krav för fri­tids

Opinion Av hela per­so­nal­styr­kan på fri­tids­hemmen i landet är det bara en fjär­de­del som har le­gi­ti­ma­tion.
Opinion • Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Från mån­dag måste alla som ar­be­tar på fri­tids­hem med pe­da­go­giskt an­svar ha lä­rar­le­gi­ti­ma­tion, en­ligt be­slut av rege­ringen ef­ter på­tryck­ningar från lä­rar­facken.

Det här ris­kerar att orsaka kaos på fri­tids­hemmen – om kom­munerna verk­li­gen skulle til­lämpa riks­dags­be­slutet. Det finns kom­muner i Norr­lands in­land som inte har en enda ut­bildad fri­tids­pe­da­gog och som inte tror det går att re­kry­tera nå­gon hel­ler. Måste de stänga sina fri­tids? Hur går det då med barnens rätt till fri­tids­verk­sam­het före och ef­ter sko­lan?

Annons

Pre­cis som det var när lä­rar­le­gi­ti­ma­tionen in­fördes släpar ut­fär­dan­det av fri­tids­le­gi­ti­ma­tionen ef­ter. Bara hälften av dem som har pe­da­go­gisk hög­sko­le­ex­a­men har hunnit få sin le­gi­ti­ma­tion. Var­för var det så brått­om med att in­föra de nya reglerna?

Än vär­re är att av hela per­so­nal­styr­kan på fri­tids­hemmen i landet är det bara en fjär­de­del som har le­gi­ti­ma­tion. Det är allt­så stor brist på le­gi­ti­me­rad per­son­al. Många andra kan jobba på fri­tids, så länge det finns nå­gon an­sva­rig med le­gi­ti­ma­tion, men då är frå­gan om det verk­li­gen är så vik­tigt med le­gi­ti­me­ringen. Ut­bild­ning är na­tur­ligt­vis bra, men er­fa­ren­het är minst lika vik­tig för att hålla ihop en verk­sam­het som blivit svårare när allt fler barn skrivs in på var­je avde­lning utan att per­so­nalen blir fler.

Det finns vik­tigare re­form­er för bättre fri­tids­hem än le­gi­ti­ma­tion, som bara är ett ar­gu­ment för högre lö­ner.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons