Artikeln saknar rubrik

Hässleholm • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var den 19 december i fjol som den 21-årige mannen utlöste två bomber på Hässleholms Tekniska Skola (HTS). Mannen kunde snabbt gripas av polis och häktades kort därpå. Rättegången drog igång i slutet av maj och Hässleholms tingsrätt meddelade den 31 maj att 21-åringen är skyldig till sprängdåden.

I samband med att att tingsrätten förkunnade att mannen är skyldig kom även beskedet att 21-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, för att avgöra om han led av en allvarlig psykisk störning under dådet eller inte.

Undersökningen är nu klar och med anledning av det kommer rättegången att återupptas under onsdagen.

Utfallet av den rättspsykiatriska undersökningen kommer att avgöra vilken påföljd mannen döms till.

– Sedan finns det två alternativ. Har han haft en allvarlig psykisk störning får han rättspsykiatrisk vård, och har han inte haft det så blir det fängelse. Om inte tingsrätten rubricerar det som skadegörelse i stället för allmänfarlig ödeläggelse, sa försvarsadvokat Torgny Dahlberg till Norra Skåne i slutet av maj.

Vid den senaste rättegångsdagen hade Hässleholms tingsrätt ännu inte tagit ställning till hur de genomförda brotten kommer rubriceras. Med anledning av den rättspsykiatriska undersökningen har kammaråklagaren inte heller yrkat på någon påföljd ännu.

– Det enda jag kan säga om påföljd är att straffvärdet för den samlade brottsligheten ligger på 2,5-3 år. Men även om han döms enligt åtalspunkterna kan det ju bli så att han inte får fängelse, sa kammaråklagare Johan Eriksson till Norra Skåne i maj.

21-åringen stod åtalad för allmänfarlig ödeläggelse alternativt skadegörelse, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, misshandel, grovt olaga hot och barnpornografibrott.

Mannen har suttit häktad sedan i december.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.