Den ökade beredskapen är en förebyggande åtgärd mot att bränder ska sprida sig i länet.

Brandflyg cirkulerar över Skåne

Skåne Beredskapen för brandflygningar i Skåne ökar till följd av den höga risken för skogsbrand i regionen.

Den torra marken gör att skogsbrandsrisken är stor och i flera av länets kommuner råder det i nuläget eldningsförbud.

Som en förebyggande åtgärd mot att bränder ska uppstå har nu Länsstyrelsen inlett ett samarbete med Frivilliga flygkåren – som från skyn ska spana efter rökutveckling.

– Det ger oss möjlighet att upptäcka eventuella skogsbränder i ett tidigt skede, säger Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

De första flygningarna genomfördes i helgen, när solen gassade och temperaturerna letade sig över 30-sträcket på flera håll i regionen.

Men först under måndagen fick brandflygen rycka in på allvar, för att understödja räddningstjänsten med att kontrollera en brand som härjade på en gård i Gryt i nordöstra Skåne.

Även om vädret framöver nu ser ut att bli svalare och flera regnskurar är att vänta, är det fortsatt torrt i marken långt ner i marklagren. Därför kommer brandflygen att fortsätta cirkulera över länet under sommaren.

– Vi har ett avtal med Frivilliga flygkåren som gäller framåt. Räddningstjänstens enheter kan beställa brandflyg via Länsstyrelsen, säger Frida Sjöstedt, enheten för samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen.

Brandflygen utgår från flera flygplatser i Skåne. Under gårdagens insats ryckte brandflyg från en flygplats i Landskrona ut.