Miriam Aïda bjuder in till gemenskap

Kultur och Nöje Äntligen dags för den populära allsången Oh Boy! på Pildammsteatern.
Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är nu sjunde året som Miriam Aïda håller i allsången. Den folkkära artisten som i höstas släppte Loving the Alien, ett album med Bowie-tolkningar, har på sistone haft fullt upp med att planera årets upplägg för de tre allsångs-kvällarna och nu är det äntligen dags för årets premiär.

– Jag ser så himla mycket fram emot att kicka igång detta igen. Varje gång jag tänker på allsången så tänker jag på publiken och hur alla verkligen kan sjunga. Det är en otrolig injektion av glädje och samhörighet. Av gemenskap, säger Miriam Aïda.

Hon tror också att det är detta som gör allsången som fenomen så populär.

– Det känns som att folk har en väldigt stor lust, längtan och behov av just den enkla gemenskapen. Och att få vara lite spontana. Här finns den möjligheten. Att sjunga känns ända in i hjärtat och det är vetenskapligt bevisat att det är enormt hälsofrämjande att sjunga. Det är inget hokus pokus, utan något som känns i hela kroppen, fortsätter Miriam.

Med sina hittills sex år som allsångsledare har hon också haft många gäster som etsat sig fast som ett bubblande minne hos henne. Som Rickard Söderberg, Marianne Mörck och Ulf ”Masken” Andersson.

– Det roliga är ju hur jag, och givetvis publiken, får träffa artister från så olika genrer. Årets gäster är inget undantag. Redan första kvällen kommer Mattias Enn som är estradörkonstnär och expert på allt som har med revy att göra. Och så har vi countrytjejen Linda Lundqvist och supergruppen Cumbia All Stars från Peru. Du ser ju hur olika gäster vi har, ingen är den andra lik och det gör så mycket för kvällarna. Dessutom får publiken möta artisterna i andra genrer än de är vana vid, så det blir alltid ett spännande möte. Jag brukar försöka putta artisterna utanför sina comfort zones, säger Miriam och skrattar.

Under de två andra allsångskvällarna gästar bland andra Jakob Hellman, Sanna Persson Halapi och säckpipsorkestern Griffin Pipes & Drums.

Finns det egentligen några måsten inom allsången?

– Nej, jag tycker inte det. Eftersom jag inte är en musiker som har koll på all svensk popmusik utan är mer specialiserad på det jag gillar och gör som jazz och brasiliansk muisk, är jag ganska befriad från regelverken kring allsången. När jag fick det här fina uppdraget 2013 så var jag väldigt tydlig med att göra det på mitt sätt. Jag tycker snarare det är viktigt att hitta låtar som alla känner sig välkomna i, äldre som yngre. Det är då det blir den här fantastiska gemenskapen, säger Miriam Aïda.

Bland låtarna som ska sjungas på årets allsång ser Miriam Aïda själv mest fram emot Bee Gees ”Stayin’ alive”, men nämner även pärlor som Zarah Leanders ”Vill ni se en stjärna” och Culture Clubs ”Karma Chameleon”.

– En bra allsångslåt ska såklart vara välkänd men också vara en låt som man kan sjunga med i även om man inte känner till den sedan tidigare. Man ska kunna förstå hur låten är uppbyggd. Sedan ska det inte vara för smala låtar som bara några få känner till. Oh Boy! är en bred allsång och det roliga är ju att ta låtar från olika stilar och sedan göra dem på vårt sätt. Man kan faktiskt ta rätt mediokra låtar och göra dem till guld, skrattar Miriam.

Sedan förra årets allsång har Miriam Aïda hunnit att släppa albumet Loving the Alien där hon tolkar David Bowie-låtar, och har under våren spelat på såväl Dublin Bowie Festival som i Berlin och runt om i Sverige. Den 17 juli gästar hon Jazz under stjärnorna i Brantevik och till hösten kommer ytterligare spelningar – och tre nya tolkningar av den saknade artisten.

– Jag och bandet kunde inte sluta att ta oss an Bowies låtar. Han har en enorm låtskatt. Från början var vi väldigt nervösa över hur vi skulle tolka dem, men när vi väl knäckte koden så ville vi bara göra fler. Så till hösten släpper vi våra versioner av ”Life on Mars”, ”Lady Grinning Soul” och ”Cat People”.

I juli kan man även se Miriam Aïda i Folkets park i Malmö och evenemanget Under blodboken, där musik från världens alla hörn och kanter varvas med intressanta samtal.

– Jag kommer att leda två av kvällarna och först intervjua det albanska bandet Saz’iso den 8 juli och sedan trion Monsieur Doumani från Cypern den 22 juli. Och så är jag även med på Moriskans Jazz i parken-kvällar. Fem gånger gästar Juju Jazz som är ett initiativ av Fredrik Kronkvist, mig och Andreas Romano (DJ Rome). Det har börjat gå upp för mig att jag är lite busy nu i juli!

Fakta:

Oh Boy! Allsång med Miriam Aïda.

Vad? Allsång som leds av artisten Miriam Aïda för sjunde året och som gästas av olika artister varje gång.

När? Onsdagarna den 3, 10 och 24 juli. Start klockan 19.00.

Var? Pildammsteatern i Malmö.

Kostar? Gratis, evenemanget är en del av Sommarscen Malmö.

Ålder? För alla.

Vem gästar? 3 juli: Mattias Enn, Linda Lundqvist och Cumbia All Stars.

10 juli: Laszlo & Tear, Maria Schilling och Griffin Pipes & Drums.

24 juli: Sanna Persson Halapi, Anna-Mia Barwe och Jakob Hellman.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.