Annons

Osby blir delägare i skånskt it-företag

Osby/Östra Göinge Osby kommun satsar två miljoner kronor på ett it-samarbete tillsammans med Östra Göinge, Höör och Hörby kommuner.
Osby • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Osby kommun går in som delägare i IT kommuner Skåne AB, ett bolag som grundades för fyra år sedan. Beslutet togs i kommunfullmäktige den 10 juni.

– Vi tror att it-verksamheten kan bli bättre när man går samman fyra kommuner, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C). Det kan vara bra med större enheter för att säkra upp allt som rör säkerhet, personuppgifter med mera.

Annons

Han säger också att det kommunöverskridande samarbetet som pågår vad gäller renhållning och vatten och avlopp fungerar bra.

– Vi är nöjda med bådas samarbete och hoppas att det ska bli ett bra samarbete även med detta it-samarbete, säger Niklas Larsson (C). Förhoppningsvis kan vi gå in i detta den 1 januari 2020.

Enligt kommunfullmäktiges beslut ska Osby kommun teckna aktier i IT kommuner i Skåne AB för två miljoner kronor.

Det innebär förhoppningsvis att de elever som börjar grundskolan i höst under läsåret 2019/2020 kan erbjudas chromebooks, som är en form av snabbare datorer. Barn- och utbildningsnämnden ska skyndsamt utreda den saken.

Osby kommun ska även ställa krav på IT kommuner Skåne AB att gymnasieskolan i Osby kommun får adekvat och tillfredsställande IT-verksamhet.

Kommundirektören ska tillsammans med företrädare för de andra kommunerna inom IT kommuner i Skåne AB arbeta fram förslag till reviderad bolagsordning, reviderat aktieinnehav och reviderade ägardirektiv för beslut i respektive kommunfullmäktige.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons